Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

28 Temmuz 2011 Perşembe


Sabır isteyen bir iştir sirke yapmak fakat herkes kendi sirkesini yapmak isteyebilir. Çok kolaydır sirke yapmak sadece sabırla beklemesini bileceğiz o kadar.

Elma sirkesinin bir farklı yolu da ilk tarifimizde yer alıyordu, ona da buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler:
1. İstenilen kadar elma.
2. Elmanın yarısı miktarında su. (örneğin 2 kilo elmaya 1 lt su)
Elmaları yeterince küçük şekilde doğruyoruz. Boyutu önemli değil sadece hem pişerken hem de sirke olma zamanını kısaltmak adına doğruyoruz. Sonra bunları bir kapa koyup üzerine suyumuzu ilave ediyoruz. 2 kilo elmaya 1 lt su koyuyoruz. Oranı siz çoğaltıp azaltabilirsiniz. Bunlar kaynayınca komposto kıvamına gelecek. Sonra bu karışımı tatmanızda yarar var. Karışımınız yani kompostonuz tatlı olmalı. Eğer tatlı değilse sirkeniz dönmez yani olmaz. O yüzden tadına bakın içilecek kıvamda tatlı olmalı. Sonra bu karışımı bir kaba koyunuz. Tercihen şişe, bidon, vb kaplar. Üzerini sakın kapatmayın bu karışım sirke oluncaya kadar hava almalı. O yüzden ince bir bezle sıkıca kapatınız ki bu sadece içine istemediğimiz şeyler kaçmasın. Son olarak bunu bir kenarda saklayınız.
Sirkemizin olduğunu nasıl anlarız? Çok basit üzerinde beyaz bir tabaka oluşacak. Bu tabaka tamamen oluştuğunda sirkenizi tadınız. Sirke hazır olmuştur.