Pargalı Damat İbrahim Paşa kimdir?

1 Ağustos 2011 Pazartesi

Muhteşem Yüzyıl dizisi olumlu olumsuz öylesine eleştiri aldı ki,gündemin baş köşesine oturuverdi.
Yalnız bu tartışmaların “harem”ile sınırlı olması,maalesef ki üzücü.Oysa ki dizide adı geçen birçok isim,
Osmanlı tarihinde,önemli yer tutarlar. Ne yazık ki toplumumuzda,öğrenme isteği ve okuma merakı yeterince gelişmediği için tartışmalar bu dar çerçeve ile sınırlı kalıyor. İşte bu çerçevenin dışına çıkmak adına,dizide adı geçen ve Osmanlı tarihinde olumlu ya da olumsuz yer edinen isimler hakkında bir derleme bulacaksınız bu satırlarda. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan hakkında oldukça çok bilgi,belge,yazı okunduğu,belgeselleri yapıldığı için geniş kesimler tarafından çok bilinmeyen kişileri tanıtacağız. Bu isimlerden ilki Parga’lı İbrahim.
Pargalı Damat İbrahim Paşa (Makbul İbrahim Paşa,Maktul İbrahim Paşa,Frenk İbrahim Paşa)
Pargalı Damat İbrahim Paşa (1493-15 Mart 1536) Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 1523-1536 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Bugün Yunanistan’da kalan Parga yakınlarındaki bir köyde doğdu. 6 yaşında İstanbul’a getirildi. Kanuni’nin şehzadeliği sırasında Manisa’da onun maiyetinde bulundu. Kanuni İbrahim Paşa’yla beraber yemek yer, yan yana konmuş yataklarda beraber yatar kalkardı.Kanuni padişah olduktan sonra onunla birlikte İstanbul’a geldi ve Osmanlı Devletinde çeşitli görevlerde bulundu.
1521′de Belgrad’ın Fethinde görev aldı. 1522′de Rodos seferine katıldı. 1523′te o zamanki usullere aykırı bir şekilde sadrazamlığa getirildi. 1524′te Kanuni’nin kızkardeşi Hatice Sultan ile evlendi. Mısır’da asayişi sağlamakla görevlendirildi ve kendisine Mısır Beylerbeyi unvanı verildi. Macaristan seferine katıldı ve Mohaç Savaşının kazanılmasında önemli rol oynadı.
Daha sonra Anadolu’daki isyanları bastırmakla görevlendirildi. Anadolu’da aldığı tedbirlerle isyanları sona erdirdi. I. Viyana Kuşatması ile sonuçlanan 2. Macaristan seferine katıldı. Avusturya İmparatorunu Osmanlı Sadrazamına eşit sayan 1533 tarihli İstanbul Antlaşması’nın müzakerelerini yürüttü. Safevilere karşı düzenlenen Irakeyn seferine katıldı. Tebriz’i aldıktan sonra Kanuni’ni kuvvetleri ile birleşti ve Bağdat’ın fethinde görev aldı.
Pargalı, frenk, damat, makbul ve maktul lakaplarıyla anılan İbrahim Paşa, Irakeyn Seferi sırasında yaptığı bazı uygulamalar sebebiyle Padişahın güvenini kaybetti. Bazı tarihçilere göre Kanuni’nin eşi Hürrem Sultan ve defterdar İskender Çelebi’nin kötülemelerinin de bunda etkisi oldu. 15 Mart 1536 akşamı Kanuni her zamanki gibi İbrahim Paşa’yla akşam yemeği yedi. Ertesi sabah cesedi sarayın önünde boğulmuş olarak bulundu. Yaygın inanış, Hürrem Sultan’ın padişah üzerindeki nüfuzu bakımından kendisine rakip olarak gördüğü için öldürttüğü, hatta bizzat kendisinin öldürdüğüdür.
13 sene sadrazamlık yapan ve Farsça, Rumca, Sırpça ve İtalyanca bilen İbrahim Paşa, bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan İbrahim Paşa Sarayından başka, İstanbul Mekke Selanik, Hezergrad (Razgrad) İbrahim Paşa Camii ve Kavala’da Cami Mescid Mektep Medrese Zaviye Hamam ve Çeşme gibi eserler inşa ettirmiş ve bunlara vakıflar tahsis ettirmiştir.
Notlar: Makbul lakabı; Kanûnî Sultan Süleyman’a yakınlığı ile bilinen Pargalı İbrahim Paşa, Sultan’ın güven ve sevgisini kazanmış ve devlet kademesinde tarihte pek az örneği görülen bir hızla yükselmesinden dolayı,
Maktul lakabı; Boğularak öldürülmesinden dolayı, Pargalı denmesi; günümüzde Yunanistan sınırlarında kalan Parga köyünde doğmuş olmasındandır. Frenk lakabı ise ; Sadrazamlığı zamanında Mitoloji de “Üç Güzeller” ismiyle bilinen heykel grubunu Budin’den Sultanahmed Meydanı’na getirtmesinden dolayı verilmiştir.




Etiketler: ahmet paşa isyanı ve pargalı, damat ibrahim kimdir, damat ibrahim paşa, damat ibrahim paşa camii, damat ibrahim paşa camii ve külliyesi, damat ibrahim paşa hatice sultan, damat ibrahim paşa hayatı, damat ibrahim paşa kimdir, damat ibrahim paşa nasıl öldü, damat ibrahim paşa ölümü, damat ibrahim paşa sarayı, damat ibrahim paşa ve hatice sultan, frenk ibrahim paşa kimdir, hürrem, ibrahim paşa hatice sultan, ibrahim paşa hatice sultan aşkı, ibrahim paşa hatice sultan evliliği, ibrahim paşa hatice sultan mektupları, ibrahim paşa hatice sultan nasıl evlendi, ibrahim paşa kanuni, ibrahim paşa kanuni dönemi, ibrahim paşa kanuni hayatı, ibrahim paşa kanuni karısı, ibrahim paşa keman, ibrahim paşa keman çalıyor, ibrahim paşa konağı, ibrahim paşa nasıl öldü, ibrahim paşa ölümü, ibrahim paşa pargalı, ibrahim paşa sarayı, ibrahim paşa sarayı nerede, ibrahim paşa ve ahmet paşa, iç isyanlar, isyanlar, kadızade, kanuni sultan süleyman, makbul ibrahim paşa kimdir, maktul ibrahim paşa kimdir, muhteşem yüzyıl, osmanlı, parga nerede, parga neresi, pargalı damat ibrahim, pargalı damat ibrahim paşa, pargalı damat ibrahim paşa hatice sultan, pargalı damat ibrahim paşa hayatı, pargalı damat ibrahim paşa idamı, pargalı damat ibrahim paşa kimdir, pargalı damat ibrahim paşa nasıl öldü, pargalı damat ibrahim paşa neden öldü, pargalı damat ibrahim paşa ölümü, pargalı damat ibrahim paşa ve hatice sultan, pargalı damat ibrahim paşanın hayatı, pargalı ibrahim, pargalı ibrahim hatice sultan, pargalı ibrahim hayatı, pargalı ibrahim kimdir, pargalı ibrahim nasıl öldü, Pargalı ibrahim paşa, pargalı ibrahim paşa hatice sultan, pargalı ibrahim paşa hayatı, pargalı ibrahim paşa kimdir, pargalı ibrahim paşa nasıl öldü, pargalı ibrahim paşa ölümü, pargalı ibrahim paşanın hayatı, pargalı ibrahim paşanın veziri azamlığı, pargalı ibrahim ve hatice sultan, pargalı kimdir, pargalı ne demek, pargalı ve hatice, pargalı ve hatice sultan, pargalı ve hatice sultan aşkı, pargalı ve hürrem, pargalı ve kanuni, pargalı ve nigar kalfa, pargalıamat ibrahim paşa, pargalının anlamı, pargalının anlamı nedir, pargalının hayatı, pargalının idamı, pargalının ikizi, pargalının kardeşi, pargalının kardeşi niko, pargalının ölümü, pargalının şiiri, pargalının sonu, pargalıya ne olacak, pargalıya ne oldu, pargalıya ne oluyor, sadrazam, sadrazam ibrahim paşa