SGK Emeklilik Yaşı Hesaplama

16 Ağustos 2011 Salı



Malumunuz olduğu üzere Sosyal Güvenlik Yasası değişerek Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur birleşti ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adını aldı. Yeni yasa ile birlikte emeklilik yaşı 65'e çıktı ve halk arasında ne zaman emekli olurum sorusu daha fazla sorulmaya başladı.

Ne Zaman Emekli Olabilirim?
 Malumunuz olduğu üzere Sosyal Güvenlik Yasası değişerek Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur birleşti ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adını aldı.

 Yeni yasa ile birlikte emeklilik yaşı 65'e çıktı ve halk arasında ne zaman emekli olurum sorusu daha fazla sorulmaya başladı.

 Kaç yaşında emekli olacağınızı öğrenmek için alttaki adımları sıra ile uygulayın.

 1- Sigorta Sicil Numaranızı bilmiyorsanız buradan öğrenin.
 2- Sigorta Sicil Numarası ile buradan sisteme giriş yapın, hangi yıl işe girdiğinizi ve prim gün sayısını öğrenin.
 3- İkinci adımda öğrendiğiniz bilgileri buraya girerek kaç yaşında emekli olduğunuzu öğrenebilirsiniz.


Sosyal Güvenli Yasası Devletin Yüzünü Güldürdü
 Sosyal Güvenlik Yasası, son birkaç ay hariç basında neredeyse hiç yer almadı. Yasayı halkın önüne devlet ilk başta üç sosyal güvenlik kurumunun birleşmesi olarak açıkladı. Oysaki yasanın iç yüzüne bakıldığında başta aşağı çalışanlara olumsuz sonuçlar çeviren bir yasa olduğu anlaşıldı. Bunu hükümet de kabul etti. Devlet, yasanın çalışana ağır şartlar getirdiğini, ilerleyen yıllardaki olası ekonomi sorunları bahane göstererek açıklamak zorunda kaldı.

 Yasa yarın yani 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek. Mevcut yasadan yararlanmak için Ntv'nin haberine göre dört ayda 1 milyon kişi sigortalı olmuş. Ufak hesaplamaları severim, kişi başı 310 YTL masraf ve aidat alan devlet 310 YTL x 1.000.000 kişi = 310.000.000 YTL gelir elde etmiş oldu.

 Yeni yasanın 1 Mayıs İşçi Bayramına denk gelmesi de tesadüf müdür yoksa nispet midir çözemedim.

 Öğrendiğime göre devlet ve sendikalar anlaşamamış. Umarım yarın II. Kanlı 1 Mayıs tekrar yaşanmaz.