3 Ağustos 2011 Çarşamba

BALKON ÇİÇEKLERİNE NASIL BAKILIR?,BALKON ÇİÇEKLERİ NASIL EKİLİR?,BALKONDA ÇİÇEK NASIL BÜYÜTÜLÜR? HANGİ ÇİÇEKLER BALKONDA BÜYÜR?


Kim istemez balkonunu ya da terasını yeşilliklerle dolu ve üstü açık bir odaya dönüştürmeyi?
Klasik veya yeni çiçeklerle, hatta sıcak iklimlere has büyük saksı bitkileriyle güneyin tatil havasını birazcık evinize getirmek mümkün. En dar alanlarda bile çiçek kasalarına ya da saksılara , büyük veya küçük çiçek teknelerine yer ayırmak mümkündür. Balkon kenarına dolgun çiçekler yerleştirmeden önce yük kapasitesini gözden geçirmenizde fayda ar. Birer metrelik üç tane çiçek kasası bile yerleştirseniz, her biri balkonunuzun parmaklığına 50kg.dan fazla yük bindirir.
    Saksıları Seçerken: Balkonunuzun kenarına asmak için çiçek kasalarına ihtiyacınız olacaktır. Yerde durması gereken daha büyük bitkiler içinse çeşitli materyallerden farklı boy ve şekillerde bitki tekneleri gerekir.
    Plastikten yapılmış çiçek kasaları hafiftirler, boşaltıldıklarında yıkanmaları kolaydır ve içlerindeki toprak daha uzun süre nemli kalır. Yedek su haznesi bulunan plastik kasalardaki bitkilerin siz tatildeyken bile uzun süre sulanmaları gerekmez.
    Asma saksılar veya askılı çiçek sepetleri asma bahçeleri gibi bir hava yaratırlar. Bitkileri farklı yüksekliklerde konumlandırırsanız çok çekici bir görüntü elde edersiniz.
    Doğru Ekim Yapmanın Kuralları: Bitki satın alırken kökleri gelişmiş ve güçlü bitkileri şeçin. Dolgun bitkilerin saksılarının yeterince büyük olmasına dikkat edin. Bitkinin dibinde zararlı su birikintisi oluşmaması için saksı seçerken altı delik olanları alın. Saksının üçte ikisine toprak dökün. Üzerine bitkiyi yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırın. Saksının kenarında bir parmak genişliğinde sulama payı bırakmayı unutmayın.
    Ekildikten sonra bitkilerin bolca sulanmaları gerekir. Bitkileri asıl yerlerine götüreden önce bir gün boyunca gölgede bekletin. Yaklaşık dört hafta sonra toprağı gübreleyin.
    Mayıs ortasından sonbahara kadar tek yıllık kasa çiçeklerinin zamanıdır. Çiçek seçerken balkon ya da terasınızın güneş alma durumunu göz önüne almalısnız.

    Işık ve Gölge Durumuna Göre Bitki Seçimi

    Güneş seven bitkiler: Scaevola saligna, mavi papatya, labularia maritima, dukatenblume, eisbegonie, mine çiçeği, kırmızı adaçayı, sardunya, kadife çiçeği, sanvitalia procumbens, kapringelblume, ageratum houstonianum, veronika, büyük papatya, çanta çiçeği, petunya, yaz karanfili, afrika kadife çiçeği, surfinia-petunie, heliotropium, verbana hybriden, yaban gülü, süs tütünü.
    Yarı gölge seven bitkiler: Edellieschen, eisbegonie, begonya, küpe çiçeği, sardunya, katmerli begonya, ageratum, houstonianum, veronika, çanta çiçeği, petunya, adaçayı, heliotropium.
    Gölge seven bitkiler: Edellieschen, begonya, küpe çiçeği, katmerli begonya.

    Çiçek Kombinasyonu İçin Öneriler

    Güneş gören yerlerde: Kırmızı ve pembe sardunyalar, mavi ve pembe petunyalar, sarı kapringelblumeler, kırmızı sarmaşık sardunyalar, kokulu mavi heliotropium, küçük sarı ve beyaz papatyalar.
    Yarı gölge yerlerde: Mavi veronika, kırmızı ve pempe sarmaşık sardunyalar, küpe çiçeği, mavi adaçayı, farklı pembe tonlarında begonyalar.
    Gölge yerlerde: Begonyalar, Edellieschenler, küpe çiçekleri
    Tek yıllık balkon çiçeklerinin yanısıra ılıman bölgelere özgü çok yıllık bitkiler de gittikçe fazla rağbet görmektedir. Ancak bu tarz bitkiler için kış mevsiminde donlardan korunacakları bir yer ayarlamanız gerekir.

    En bilinen fıçı bitkileri: Begonvil, brugmansia/datura, küpe çiçeği ağacı, ortanca, canna indica, eryhrina, defne, zakkum, çarkıfelek çiçeği, yaban gülü, agapanthus, çalı papatya, limon ağacı, portakal ağacı.

Minik Bir Sebze Bahçesi İçin

    Saksıda sadece çiçek değil, bazı sebzeleri veya şifalı otları da yetiştirebilirsiniz. Tohum alırken özellikle çabuk gelişen, kısa boylu ve yere yakın bitkiler seçmeye dikkat edin.