Matbaacılıkta Lak Uygulaması Nedir, Ne İşe Yarar, Çeşitleri Nelerdir?
Lak nedir?
Matbaacılıkta görselliğin, göze hitap etmenin öneminin giderek artmakta ve ofset baskıda süsleme sanatı olarak nitelendirilen lak baskısının da her geçen gün daha popüler olmaktadır. Ofsette basılan materyallerin gerek süsleme, gerekse sürtünmeye karşı koruma veya baskının daha uzun süre dayanıklılığını sağlama amaçlı olarak lak baskıya ihtiyaç duyulmaktadır. Ofset baskıdan sonra süsleme ve koruma amaçlı kullanılan lak baskısı uygulanmaktadır.
Lak, baskı sonrası uygulanan işlemlerden biridir. Parlaklık ve dayanıklılık sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Vernik uygulamasına kıyasla daha çok parlaklık verdiği için baskı ürünlere görsel bir değer katar.
Baskı yüzeyine uygulanan lak, ürünün daha parlak ve dikkat çekici görünmesini sağlar. Bunu yaparken de toz, su, kıvrılma gibi dış etkenlere karşı ekstra bir dayanıklılık sağlar.
Lak uygulaması ne işe yarar?
Tasarıma estetik bir görüntü kazandırmak ve korumak için yapılan bir uygulamadır. Tasarımda dikkat çekmek istenen yere veya tasarımı desteklemek için kullanılan bu yöntemin sistemimizde iki çeşidi vardır.
Lak uygulanmış kâğıt yüzeyi çizilme, nem, güneş ışığı ve kâğıt üzerindeki baskının dağılmasını karşı oldukça dayanıklıdır. Diğer kaplama yöntemlerine kıyasla lak, en parlak görüntüyü verir. Kâğıdın kalınlığı arttıkça baskı sonrası katlama, pliyaj ve kesim işlemlerinde kâğıttaki çatlama ihtimali artar.
Ofset baskı lakları özel tasarım ve baskı işlemlerinde kullanılabilir. 80-90 g/m2 ağırlığında bir malzemeye lak baskı yapmak mümkündür. Sıklıkla kullanılmayan ürünlerde bu uygulama tercih edilmez çünkü bu uygulama ek bir maliyet yaratacaktır. Ayrıca tercih edilen benzer bir uygulama olan UV (Ultraviyole) lak, dispersiyon laka göre daha pahalıdır.
Lak çeşitleri
Kısmi Lak: Belirlenen tasarım alanına bir sefer uygulanan parlak selefonla elde edilir. Yüzeye parlaklık verir. Ürünün tümüne değil sadece istenilen kısmına uygulanır. Bu uygulama genellikle logosuna, iletişim bilgilerine ya da sloganlarına dikkati çekmek isteyen müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir.
Kabartma Lak: Belirlenen tasarım alanına parlak selefonun iki defa uygulanması ile elde edilir. Kısmi Laktan daha belirgin bir yapıya sahiptir. Özellikle davetiyelerde ve özel gün duyurularında tercih edilen kabartma lak uygulaması, baskı ürününe daha şık bir görüntü katar.
Kumlu Lak: Basılacak işin belirli kısımlarına uygulanır. Mat selefon üzerinde “kumlama efekti” daha başarılı bir sonuç vermektedir.
Lak işlemi ile birlikte tasarıma gümüş ve altın yaldız da uygulanabilir.