AHŞAP KAPI BOYAMAK, AHŞAP PENCERE BOYAMAK, AHŞAP KAPI VE PENCERELER NASIL BOYANIR?, KAPIYI VERNİKLEMEK, PİNOTEX YAPMAK, PENCEREYİ VERNİKLEMEK

2 Şubat 2005 Çarşamba




  • Ahşap kapılarınızı boyarken yağlı boya (pinotex), ahşap koruyucu, vernikli ahşap koruyucu, gibi boyalarla boyayabilirsiniz.
  • Kapınız amerikan panel kapı ise özel amerikan panel kapı boyası ya da su bazlı ahşap boyalarını da kullanabilirsiniz. 
  • Kapıdaki eski boya ile aynı cinste boya yapmak işinizi çok kolaylaştırır. Eski boyanızın aynından devam etmek istemiyorsanız kapınızın boyasını zımparalamanız gerekir.
  • Vernikli bir kapının üzerine tekrar vernik veya yağlı boya yapılacaksa üzerindeki parlaklığın ince bir zımpara ile alınması gerekir. Aksi taktirde boya akar, yapışmaz ve pullanma olur.
  • Yağlı boyadan vernik uygulamasına veya ahşap koruyucuya (pinotex) geçişte ise yağlı boyanın tamamen kazınması veya zımparalanması gerekir. Zımpara yapılmazsa sonradan atılan vernik iyi yapışmaz ve verniğin altından ağacın üzerindeki doğal damarlar görünmez.
  • Boya ne çeşit olursa olsun en az iki kat uygulanır. Vernikte 1. kat atıldıktan birkaç saat sonra 2. kat atılabilir. Yağlı boyada ise ikinci kat için 1 gün geçmesi gerekir. (İlk katın kuruması beklenir.)
  • Ham yani daha önceden hiç boyanmamış kapı boyayacaksanız kapının ya da pencerenin boyayı çekmemesi için astar kullamanız gerekir. Atacağınız boya ile aynı cins astar atılmalıdır.(Boya su bazlı boya ise su bazlı astar, yağlı boya ise sentetik astar kullanılır.) Astar atılmayacaksa kapı boyayı çok çeker ve boya birkaç kat yapılarak astar niyetine kullanılır.
  • Ahşap kapı boyamada uygun fırça veya rulo seçilmelidir. Özellikle yağlı boyalar ve sentetik vernikler için fırça kullanılacaksa kıl dökmeyen gerçek kıl fırça, su bazlı vernik ve amerikan panel kapı boyası için de plastik fırçalar kullanılabilir. Rulo kullanılacaksa vernik için, özel vernik rulosu veya sünger rulo olabilir. (Parmak rulonun kısa tüylü, su bazlı saten için olanı her boya için idealdir.) Kıvrımlı bölgelerde fırça, düz bölgelerde ise kısa tüylü parmak rulo uygun bir seçim olur.