Office 2012 yeni özellikleri nelerdir?

30 Eylül 2010 Perşembe

Office 15, önümüzdeki sene piyasaya sürülecek. Microsoft'un verimlilik yazımlarının vazgeçilmesi yeni Office paketi, tasarımda da Windows 8'i örnek alacak.

Office 15'in adı ne olacak?

Microsoft halkla ilişkiler takımı, Office 15'i 'Wave 15' olarak adlandırıyor. Microsoft'a ait iş ilanları ve Microsoft çalışanlarının LinkedIn profillerinde ise Office 15 adı geçiyor. Access takımı ise Access 15'den bahsediyor. Ancak yinede Office 15'in son isim olma ihtimali düşük.

Yeni Office'in adının Office 2012 olacağı kesin gibi. Paketin her zamanki gibi Starter, Home, Small business sürümlerinin ve tam kurumsal bir sürümünün olması bekleniyor.

Office 2012 ne zaman yayınlanacak?

Office 2012 ne zaman yayınlanacak?

Office Mobile hakkında verilen bir iş ilanında kodun Mart ayında Milestone 2 aşamasını geçtiği bilgisi ortaya çıkmıştı. Microsoft'un Office bölümü 2-3 senede bir yeni sürüm piyasaya sürüyor. Office 2010'un ilk betası Şubat 2010'da ortaya çıkmış, RTM ise Mayıs'ta ortaya çıkmıştı.

Microsoft, ürünlerini piyasaya sürdüğü mali yıla göre isimlendiriyor (böylece hemen tarihi geçmiş gibi görünmüyor). Ancak Microsoft'un mali yılı Temmuz'da bitiyor. Dolayısıyla Temmuz 2012'den sonra yayınlanacak bir Office, Office 2013 adını alabilir. Office 2012'in beta sürümü, muhtemelen önümüzdeki senenin başlarında ortaya çıkacaktır. Final kodun 2012'nin ortalarında ortaya çıkması, yayım tarihinin ise yaz bitmeden önce olması bekleniyor.

Office 2012 neler sunacak?

Office 2012 neler sunacak?

Microsoft'un bir iş ilanı, Office 15'i şöyle tanımlıyor: "Office 15, şimdiye kadarki en çok işleve sahip ve heyecan verici yayımlardan biri olacak". Şu an Office 2012'deki özellikler hakkında resmi bilgi haliyle yok. Ancak bazı ipuçlarına sahibiz. Örneğin Office başkanı Kurt delBene, Worldwide Partner Conference'da şu sözleri söylemişti: "Masaüstü verimliliğinde lider olarak kalmak istiyoruz. Daha önce sağlamadığımız yeni senaryolarda baskı kurmak istiyoruz."

Office 15'de video düzenleme ve toplantılar için video kullanımı artacak; sosyal entegrasyon daha ileri bir seviyeye taşınırken Outlook, PowerPoint, OneNote ve Lync'deki toplantı ve davet özellikleri geliştirilecek.

Office 2012'nin arayüzü

Office 2012'nin arayüzü

Sızan yapılar, Office 2012 arayüzünde bazı değişikliklerin yapılacağını gösteriyor. Ancak Office ribbon'unun gideceğine dair herhangi bir işaret, şu an yok. Office 15'in sızan yapısı dahi, tablet PC'lerde iyi bir şekilde çalışabilecek daha temiz bir arayüze, son sayfalar arasında dolaşırken küçük resimler gösteren bir özelliğe sahip olacak.

WPC'nin raporuna göre PowerPoint 15'de yeni bir tema şu an yok ancak temaları Office.com'dan ön izlemek mümkün olacak. Yeni bir rastgele sayfa geçiş efekti özelliği de PowerPoint'e eklenecek. Ribbon'daki yeni bir sekmede bulunan Data Grid aracı, yeni bir grafik türünü listeleyecek.

En çok arayüz değişikliği ise Outlook'da göze çarpıyor. Outlook'un daha çok boş alana sahip olduğu dikkat çekiyor. Dikey çubuktaki Mail, Calendar ve Contacts gibi düğmelerin alt tarafa geçtiği fark ediliyor.



Birlikte çalışma ve diğer sorulara cevaplar

Office 2012'de birlikte çalışma

Word ve Word Web App'daki yazım özelikleri, yazıdaki küçük değişiklikleri gösterek bunları filtrelemeyi kolaylaştırıyor.

Office 15'in Office'de uzun zamandır bulunan sorunları ortadan kaldırmasını umuyoruz.

Office 2012'de yeni bir uygulama var mı?

Bu sorunun kesin bir cevabı henüz bulunmuyor. Ancak Office 2010 yapılarında da gördüğümüz dahili "Limestone" aracı Office 15'de yer almayacak. Sızan yapıda Moorea adında yeni bir program bulunuyor.

Moorea, resimlerden, metinlerden ve Word belgelerine olan bağlantılardan geniş ekran bir döşeme üzerinde yeni belgeler oluşturuyor. Dosyalar HTML olarak kaydedilebiliyor.

Office 2012, HTML tabanlı mı?

Hayır, değil. Ancak HTML içerik oluşturmaya yarayan Moorea ve geliştiricilere Office üzerinde JavaScript ve HTML oluşturmaya yarayan uygulama modeli mevcut.