Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

8 Ağustos 2008 Cuma


Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.

♥Balın kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.

♥Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.

♥Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor.

♥Tükenmez kalem (kuşun kalem değil ucu ıslandığı zaman mor renk yazan) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki baldır.

♥Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir… Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

♥Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır.

♥Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı gibi havada uçar.

♥Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması kâfidir.

♥Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fala keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. Bu yediğiniz gerçek baldır.

♥Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.

♥Gerçek balı anlamak için küçük bir test: Balı kaşığa koyun ve kaşığın altında çakmak yada mum yakın kaşıktaki bal yandıkca karemelize oluyosa o şekerle yapılmış sahte baldır.Ancak yandıkça parlaklık alıyorsa gerçek.


Tags: balın şekerlenmesi, gerçek bal donarmı, gerçek bal ile sahtesi arasındaki farklar, gerçek bal nasıl anlaşılır, gerçek bal şekerlenir mi, gerçek balı anlamanın püf noktaları, gerçek balı nasıl anlarız, gerçek balın özellikleri, sahte bal, sahte bal nasıl anlaşılır, sahte bal yapımı