ARAÇ MUAYENE FİYAT LİSTESİ - 2010

1 Ocak 2008 Salı

T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 24 Aralık 2009 tarih ve 2009/KUGM-2 sayılı Genelge ile araç muayene ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

2010 Yılı Araç Muayene Fiyat Listesi

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker
168,74 TL


Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Arazi Taşıtı
126,26 TL


Motosiklet ve Motorlu Bisiklet
64,90 TL



• Yukarıdaki araçlar sınıfları dışında kalan araçların hangi sınıfa gireceği T.C. Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenir.
• Özel Muayene (tadilat sonrası muayene ve zorunlu muayene) ücretleri araç sınıfına göre belirlenir.
• 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen araçlardan gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 fazlası ile tahsil edilir. Tahsil edilen fazla tutarın tamamı T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığına aktarılmaktadır.
• Araç muayene ücretleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35. maddesi uyarınca her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında arttırılarak belirlenir.
• Araç Muayene ücretleri sadece nakit olarak tahsil edilmektedir.
• Fiyatlara KDV dahildir.
Not: Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar muayene tekrarını, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırabilirler. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.



Araç Muayene Eski Fiyat Genelgesi

Tarih 24/12/2008
Sayı HK-8/2008-2
Kapsam
T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

HARÇLAR KANUNU SİRKÜLERİ/8

Konusu : Araç Muayenelerinde Alınacak Harçlar
Tarihi : 24/12/2008
Sayısı : HK-8/2008-2
İlgili Olduğu Kanun : 492 ve 2918 sayılı Kanunlar

1-Giriş :

01/01/2009 tarihinden itibaren trafik muayene istasyonlarınca alınacak muayene ücretleri bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2-Yasal Düzenleme :

2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, “Muayene istasyonlarınca; otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 100 milyon lira, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 75 milyon lira, traktör (römorklu-römorksuz) motosiklet, motorlu bisiklet için 40 milyon lira muayene ücreti (katma değer vergisi hariç) alınır. Bu maddede sayılanların dışındaki araçların hangi gruba gireceği Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.

Bu ücretler….her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, her yıl sonunda o yıl için Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilân olunan yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenir. Bu suretle hesaplanan ücret tutarlarında 1.000.000 liranın altındaki tutarlar dikkate alınmaz…” denilmiştir.

Aynı Kanunun Geçici 18 inci maddesinde ise, “Araç muayenesi ile ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğünce verilen hizmet, yetkilendirilen gerçek veya tüzel kişilerce faaliyete geçirilinceye kadar devam eder. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan muayeneler için 35 inci maddede belirtilen muayene ücreti ile bu ücretin genel katma değer vergisi oranı kadar fazlasından oluşan tutar, Teknik Muayene Harcı olarak vergi dairelerince tahsil edilir. Bu harç hakkında 492 sayılı Harçlar Kanunu hükümleri uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.


3- Teknik Muayene Harç Tutarları:

Yapılan düzenleme ile 01/01/2009 tarihinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğüne ait trafik muayene istasyonlarınca yapılacak araç muayenelerinde alınacak Teknik Muayene Harç tutarları:

a- Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 165.20 TL.

b- Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı,

römork ve yarı römork için 123.90 TL.

c- Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet,motorlu bisiklet için 63.70 TL.

olarak uygulanacaktır.

Diğer taraftan, 2918 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin 2 nci fıkrasında yer alan “Muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti, yetki verilen gerçek veya tüzelkişi ya da alt işleticiler tarafından, % 5 fazlası ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir.” hükmü vergi dairelerince yapılacak harç tahsilatı sırasında dikkate alınmayacaktır.

Duyurulur.

Mehmet Akif ULUSOY

Gelir İdaresi Başkanı