Kirazın Faydaları nelerdir? Kirazın Saplarını yemeli miyiz?

20 Ağustos 2010 Cuma


Kiraz, oldukça sulu ve çekirdekli bir meyvedir. Geç ve erkenci cinsler olmak üzere pek çok çeşit kiraz vardır. Kiraz güzel rengini içerisinde barındırdığı bioflavonoid antosiyaninlerden alır. Bu maddeler yaşlandırmayı yavaşlatan ve bağışıklık sistemini ideal seviyeye taşıyan güçlü antioksidanlardır.

Kirazın etkisi ve faydası rengiyle doğru orantılıdır. Kirazın rengi koyulaştıkça ihtiva ettiği vitamin miktarı da artar. Taze taze tüketilen kirazdan hoşaf, komposto ve reçel de yapılabilir.
İşte kirazın sağlığımıza diğer faydaları:
Kiraz, kardiyovasküler sistemde görülebilecek rahatsızlıkların riskini azaltır. Uykusuzluğa iyi gelir ve sinirleri gevşetir.
Kiraz iştahı açar, metabolizmayı hızlandırır ve yağların yakımını artırır
Kaslardaki fiziksel yıpranmaya bağlı ağrılara iyi gelir ve yorgunluğu alır.
Damar sertliğinie iyi gelir, görüş kalitesini artırır.
Anti-enflamatuvar özelliği sayesinde romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir. Ayrıca karaciğeri temizleyen bir özelliğe sahiptir.
Kiraz sapları bile sağlığa yararlı!
Pazarlarda veya aktarlarda poşet poşet kiraz sapı kurusunun satıldığını görmüşsünüzdür. Etrafınızda ise yediği kirazların saplarını biriktiren yaşlılar mutlaka vardır. Böyle yapmalarının ise çok mantıklı bir sebebi vardır!
Metabolizması yavaş olanlar ve hazımsızlık sorunu çekenlerin yardımcısı olan kirazın sapları da aynı amaçla kullanılabilir. Yediğiniz kirazların saplarını biriktirerek temiz bir şekilde muhafaza ederseniz, kuruduklarında ılık su içerisinde kaynatarak tüketebilirsiniz. Ancak herşey de olduğu gibi kirazın da fazlası ishal ve karın ağrısı gibi Sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kararınca tüketmek gereklidir.