Ebru Sanatı Nedir?

31 Ekim 2011 Pazartesi

Birbiri İçine Geçmiş, Ancak Karışmamış, Bakışla Ayırt edilebilecek Şekilde Duran Renk Ve Şekillere "ebru" Denir. Sanat Olarak Ebru, Su Üzerine Serpiştirilen Sıvı Boyanın Rastgele Bezendiği Şekillerin Ve Bu Şekillere Müdahale Edilmesiyle Meydana Gelen Figürlerin Kağıda Aktarılarak Sergilenmesidir. Ebru Sanatının Diğer
Bir Özelliği De Geleneksel Türk El Sanatlarından Olmasıdır. Birçok Eski Eserde Süsleme Amacıyla Kullanılan Ebru, Geleneksel El Sanatlarımızdan Olmasına Rağmen Yakın Zamana Kadar Unutulma Tehlikesi İle Karşı Karşıyaydı. Dünya Çapında Çeşitli Milletler Tarafından Sahiplenmeye Başlanmış, Bazı Ülkelerde Ebru Yapımı Sırasında Kullanılan Malzemeleri Üreten Firmalar Boy Göstermişti. Ebru Sanatında Son Devrin Piri Merhum Mustafa Düzgünman Gerek Yetiştirdiği Öğrencilerle Gerek Bu Sanata Kazandırdığı Anlayışla Manevi Hazinelerimizden Birinin Payidar Kalmasında Büyük Rol Oynamıştır.

Ebru Yapımına Başlamadan Önce Tekne Kitreli Su İle Doldurulur.

Ebru Teknesi Basitçe Alüminyum Bir Baklava Tepsisi Gibidir. Kitre Bir Bitkinin Özü Olup Baharatçılarda (aktarlarda) Satılır. Sinme Bir Avuç Veya Tepeleme İki Çorba Kaşığı Kitre İki Litre Kadar Su İçinde 2, 3 Veya 4 Gün Bekletilerek Kitrenin Su İçinde İyice Şişmesi Sağlanır. Şişen Kitre Su İçinde El İle Yoğurularak Suya Karışması Sağlanır. Kitreli Su Boza Kıvamında Veya Az Seyreği Olmalıdır. Hazırlanan Sıvı İnce Bir Tülbent İle Süzülerek Temizlenir. Son Haliyle Tekneye Yavaşça (köpürtmeden) Boşaltılır.

Ebru Yapımında Toprak Boya Kullanılır.
Değişik Renklerde Toprak Boyalar Ayrı Ayrı İki Cam Yüzey (veya Seramik, Krom) Arasında İyice Ezilir. Ezilme Esnasında Hafif Su Katılır. Ezilme Sonrasında Meydana Gelen Çamur Benzeri Boyaya Sığır Ödü Katılarak 15 Gün Veya Bir Ay Kadar Bekletilir.boyanın Öd Asidiyle Pişmesi Sağlanır. Beklemeden Sonra Mamul Sulandırılarak Kullanılır. Boya Açılmıyorsa Öd Katılır. Rengi Açmak İçin Su Kullanılır.
Bir Ebru Bir Defa Yapılabilir.
Hazırlanan Boyalar Fırça Veya Metal Çubuk Yardımıyla Daha Önce Hazırlanmış Olan Kitreli Suyun Üst Yüzeyine Damlatılır.boyaların Açılmasını Ve Şekillerin Yuvarlaklığını Kesin Olarak Bilemeyiz. Ancak Fikir Sahibi Oluruz. Yaptığımız Ebrunun Tam Olarak Nasıl Olacağını Değil Neye Benzeyeceğini Bilebiliriz. Bu Yüzden İki Defa Aynı Ebruyu Yapmak İmkansızdır.
Kağıt Tekneye Serilir, İş Tamamlanır.

Kağıt Düzgünce Tekne Üzerine Bırakılır, Görüntünün Kağıda İşlemesi Sağlanır. Kağıt Temiz Bir Ortamda Kurumaya Bırakılır.
Ebru Sanatını Öğrenmek...
Piyasada Ebru Sanatı Hakkında Birkaç Kitap Var. Herhangi Birini Tercih Edebilirsiniz. Zira Biri Diğerine Üstün Değil. Pek Nadir De Olsa Gazete Ve Dergilerde Ebru İle İlgili Yazılar Çıkabiliyor. Bunları Takip Edin.
Bu Sayfada Ebru Sanatını Anlatmaya Kalksak 30 Sayfa Yazı Yazsam Yine De Anlatmak Olanaksızdır.. Ebru Sanatını Öğrenmek Usta-çırak İlişkisi İle Mümkündür. En İyisi Bir Ustadan Öğrenmektir. İşin Püf Noktaları Kavrandıktan Sonra Kişi Kendi Yetenekleriyle Eser Meydana Getirecektir. Öğretenden Daha Önemlisi Kişinin Yeteneği Ve Çalışmasıdır.



Alakalı sözler: ebru sanat nedir, ebru sanatı hakkında kısa bilgi, ebru sanati ,ebruli sanatı nedır, ebruli sanati nedir ebru sanatı özellikleri ebru sanadi google com ebru sanatı demek ebru sanatı
ebru sanatı nedir, ebru sanatı ile bilgi, ebru snatı nedir, ebru sanatı açıklama, ebru sanatları nelerdir, ebru sanatı ebru nedir ,ebru sanatı nedr , sanatı ebruli sanatı nedir