Havlıcan Nedir? Havlıcan Bitkisinin Faydaları Ve Kullanımı

15 Ağustos 2003 Cuma

Bir çenekliler sınıfının Zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Diğer ismi galangal veya Çin zencefilidir.


Toprak üstü sapları çok fazla dallanmış rizomlardan (kök saplarından) çıkar, ilâve sapları da olabilir. Bir metreden fazla yüksekliği vardır. Kırmızı çizgili, çiçekleri beyaz yaprakları bulunur. Havlican çok cazip çiçeklerinin ve kokusunun güzelliği sebebiyle aranan bir bitkidir.

Faydaları:
Kurutulmuş rizomları hamur işlerinde kullanılır.
Bu rizomlardan elde edilen yağ sarı sıvıdır.
Serinletici olup, kâfur benzeri kokuya sâhiptir.
Kurutulmuş rizomları ve türevleri acımtrak aromalıdır.
Havlican kökü, meşrubatlarda, dondurma, şekerlemeler, tarım ürünleri, çikolata çeşitlerinde kullanılabilir.
Rizomları ayrıca zencefil gibi baharat olarak da kullanılır.
Tibbî faydasının çok oldugu bilinmektedir.
Kaynatılan suyu bir miktar içilirse mîde ağrılarına, romatizma ve kulunca iyi gelir.
Bel gevşekliği, balgam söktürür, tükürük ifrâzâtını arttırır.
Ağız kokusunu giderir.
Mafsal ağrılarına ve mîde ekşimesine iyi gelir.