Facebook yeni arkadaşlık listesi özellikleri nelerdir?

30 Eylül 2011 Cuma

Facebook, arkadaş listelerini geliştirdi!
Facebook, “arkadaş listeleri” özelliğinde gerçekleştirdiği değişikliklerle, kullanıcıların paylaşımlarını dilediği arkadaş gruplarıyla sınırlandırmasını kolaylaştırdı.


Bu hafta içinde tüm kullanıcıların kullanımına açılacak olan geliştirmeler, Facebook mühendislerinden Blake Ross’un Facebook’un resmi blog sayfasında yayınlanan yazısıyla duyuruldu.

Sadece yakın arkadaşlarından gönderi almak ya da aile bireyleriyle, iş çevresi görmeden kişisel bir ileti paylaşmak isteyen Facebook kullanıcıları, Facebook’un geliştirdiği yeni “arkadaş listeleri” sayesinde farklı arkadaş grupları yaratabilecek ve dilediği gönderileri, dilediği kişilerle paylaşabilecek.

Facebook’un, “arkadaş listeleri”nde yaptığı kullanımı kolaylaştırıcı geliştirmeler üç temel başlık altında toplanıyor.

Akıllı Listeler

Facebook, her kullanıcının arkadaşlarını “akıllı listeler” altında topluyor. Başlangıç olarak Aile, İş, Okul ve Şehir olmak üzere dört akıllı liste teması belirleyen Facebook, kullanıcıların bu başlıklar altında ortak payda oluşturan arkadaşlarını grupluyor. Örneğin, profil sayfasında İstanbul Teknik Ünivesitesi bilgisi yer alan bir kullanıcının, profil sayfasında aynı okul bilgisi yer alan arkadaşları, “İstanbul Teknik Üniversitesi” isimli arkadaş listesi altında gruplanıyor. Böylece kullanıcı sadece okul arkadaşlarının görmesini istediği bir gönderi ya da resmi kolayca “İstanbul Teknik Üniversitesi” akıllı listesini seçerek paylaşabiliyor.

“Yakın Arkadaşlar” ve “Tanıdıklar” listeleri

Facebook kullanıcıları artık arkadaş listelerindeki insanları “Yakın Arkadaşlar” ve “Tanıdıklar” isimli listeler altında da gruplayabiliyor. Kullanıcılar böylece, sadece yakın arkadaşlarıyla paylaşmak istedikleri ve tanıdıklarının bazılarının (örneğin iş arkadaşlarının) ya da hiçbirinin görmesini istemediği özel resim ve gönderilerin paylaşımını kolayca kısıtlayabiliyor. Ayrıca istendiğinde “Haber Kaynağı” sadece “yakın arkadaşlar”ın paylaşımlarının yer aldığı şekilde görüntülenebiliyor. Öte yandan Facebook kullanıcıları, arkadaş listeleri içinden tümüyle “kısıtlı” bir alt liste de oluşturabiliyor. “Kısıtlı” listeye eklenen arkadaşlar, kullanıcının herkese açık paylaşımları dışında hiçbir paylaşımı görmüyor.

Gruplama önerileri

Facebook, kullanıcılara hem akıllı listeleri hem “Yakın Arkadaşlar” ve “Tanıdıklar” listeleri için önerilerde bulunarak listelerinin oluşturulması ve güncellenmesini de kolaylaştırıyor. Kullanıcı, genel arkadaş listesine yeni bir arkadaş eklediğinde bu arkadaşının alt grubunu da anında belirleyebiliyor.