Yer Elması Ekimi Ve Yetiştirilmesi

15 Ağustos 2009 Cumartesi

Çelişkili bir sebze yer elması;
İçinin güzelliğini, dışına yansıtmayı başaramayan belkide en şanssız sebzedir yer elması. Tadını bilmeyenler çabuk düşerler bu yanılgıya. Oysa ne kolaydır yetiştirmesi ve ne lezzetlidir kendisi.


Nasıl Yetiştirilir?

* Ekim-Aralık da kabuklarıyla yada dörde, beşe böldüğünüz bir yer elmasıyla üretime başlayabilirsiniz.
* Üzerinde gözler bulunacak şekilde parçaladığınız yer elması yumrularını, kumlu ve durgun su içermeyen bir toprakta 15-20 cm. derinliğe gömün.
* Kabuklarını, kumlu toprak tabakasının içine gömerek Mart sonlarında köklenmiş yer elmalarına kavuşabilirsiniz.
* Köklenen kabukları Mart sonunda teker teker ayırın, 20-30 cm. arayla güneşli bir alana dikin.
* Toprak mutlaka geçirgen, gübreli ve gevşek olmalıdır.
* Güneşi sever, ıslak ve ağır toprakları sevmez. Yaz boyunca sulayın. Kumlu topraklarda düz yüzeyli elmalar üretebilirsiniz.
* Sıralar halinde dikin. Aralarının sık olmasına dikkat edin.
* Eylül ortalarında sarı çiçekler açar. Çiçek açmasına izin vermeyin. Toprak altındaki yumruları zayıf kalır. Ağustos sonunda tplayın.
* Yumrularından yemek yapmak için, Eylül başında beliren uç tomurcukları ile beraber 10-15 cm. tepesini koparın. Böylece yumrukları daha dolgun olur.