Yer Elması Ekimi Ve Yetiştirilmesi
Çelişkili bir sebze yer elması;
İçinin güzelliğini, dışına yansıtmayı başaramayan belkide en şanssız sebzedir yer elması. Tadını bilmeyenler çabuk düşerler bu yanılgıya. Oysa ne kolaydır yetiştirmesi ve ne lezzetlidir kendisi.
Nasıl Yetiştirilir?
* Ekim-Aralık da kabuklarıyla yada dörde, beşe böldüğünüz bir yer elmasıyla üretime başlayabilirsiniz.
* Üzerinde gözler bulunacak şekilde parçaladığınız yer elması yumrularını, kumlu ve durgun su içermeyen bir toprakta 15-20 cm. derinliğe gömün.
* Kabuklarını, kumlu toprak tabakasının içine gömerek Mart sonlarında köklenmiş yer elmalarına kavuşabilirsiniz.
* Köklenen kabukları Mart sonunda teker teker ayırın, 20-30 cm. arayla güneşli bir alana dikin.
* Toprak mutlaka geçirgen, gübreli ve gevşek olmalıdır.
* Güneşi sever, ıslak ve ağır toprakları sevmez. Yaz boyunca sulayın. Kumlu topraklarda düz yüzeyli elmalar üretebilirsiniz.
* Sıralar halinde dikin. Aralarının sık olmasına dikkat edin.
* Eylül ortalarında sarı çiçekler açar. Çiçek açmasına izin vermeyin. Toprak altındaki yumruları zayıf kalır. Ağustos sonunda tplayın.
* Yumrularından yemek yapmak için, Eylül başında beliren uç tomurcukları ile beraber 10-15 cm. tepesini koparın. Böylece yumrukları daha dolgun olur.
İçinin güzelliğini, dışına yansıtmayı başaramayan belkide en şanssız sebzedir yer elması. Tadını bilmeyenler çabuk düşerler bu yanılgıya. Oysa ne kolaydır yetiştirmesi ve ne lezzetlidir kendisi.
Nasıl Yetiştirilir?
* Ekim-Aralık da kabuklarıyla yada dörde, beşe böldüğünüz bir yer elmasıyla üretime başlayabilirsiniz.
* Üzerinde gözler bulunacak şekilde parçaladığınız yer elması yumrularını, kumlu ve durgun su içermeyen bir toprakta 15-20 cm. derinliğe gömün.
* Kabuklarını, kumlu toprak tabakasının içine gömerek Mart sonlarında köklenmiş yer elmalarına kavuşabilirsiniz.
* Köklenen kabukları Mart sonunda teker teker ayırın, 20-30 cm. arayla güneşli bir alana dikin.
* Toprak mutlaka geçirgen, gübreli ve gevşek olmalıdır.
* Güneşi sever, ıslak ve ağır toprakları sevmez. Yaz boyunca sulayın. Kumlu topraklarda düz yüzeyli elmalar üretebilirsiniz.
* Sıralar halinde dikin. Aralarının sık olmasına dikkat edin.
* Eylül ortalarında sarı çiçekler açar. Çiçek açmasına izin vermeyin. Toprak altındaki yumruları zayıf kalır. Ağustos sonunda tplayın.
* Yumrularından yemek yapmak için, Eylül başında beliren uç tomurcukları ile beraber 10-15 cm. tepesini koparın. Böylece yumrukları daha dolgun olur.