Hamlet (kitap özeti)

8 Haziran 2011 Çarşamba

Danimarka prensi olan Hamlet, babası Danimarka Kralı’nın ölümünden sonra derin bir üzüntüye kapılmıştır. Kısa bir süre önce ölen Danimarka Kralı Hamlet, hayalet olarak oğlu Hamlet’e görünür.




Hayalet, Hamlet’e kendisini amcasının öldürdüğünü, sonra da Kraliçeyle evlendiğini söyler. Hamlet’ten intikam almasını ister. Bu olaylar üzerine Hamlet’in kafası çok karışmıştır. Hayalet’in gerçek olup olmadığını, bir şeytan olabileceğini düşünür. Şimdiki Kral Claudius (Hamlet’in amcası)’un gerçekten suçlu olup olmadığını, bu intikam işini ne zaman ve nasıl yapacağını düşünür durur. Kral Claudius, Kral’ın ölümünden sonra tahta geçmiş ve kısa bir süre sonra Hamlet’in annesi Kraliçe Gertrude ile evlenmiştir.



Hamlet, bütün şüphelerinden kurtulmak ve intikam almak için bir yol bulmalıdır. Bunun için önce deli taklidi yapmaya başlar. Kralın adamlarından Polonius, Hamlet’in, kızı Ophelia’ ya olan aşkına karşılık bulamadığı için delirdiğini sanmaktadır. Hamlet şüphelerini yenmek için yollar ararken, gezici tiyatro gelir.



Hamlet’in aklına parlak bir fikir gelmiştir. Oyunculardan, babasının öldürülme sahnesini oynamalarını ister. Böylece Kral Claudius’un tepkilerinden, gerçekten babasını öldürüp öldürmediğini anlayacaktır. O gün gelir ve oyun başlar. Oyuncunun kulağından zehir akıtılırken, Kral sinirlenir ve oyunu durdurur. Heyecanlanmış ve aşırı tepki vermiştir. Böylece Hamlet, gerçek suçlunun Kral Claudius olduğunu anlar. Oyundan sonra annesinin yanına gider ve bütün gerçekleri anlatır. Fakat gizlice onları dinleyen Polonius, söylenenleri duyup şaşırınca tepki verir ve Hamlet onu Kral Claudius sanarak öldürür.



Kral artık her şeyi anlamıştır. Onun deli olduğunu bahane göstererek, İngiltere’ye göndermek ister. Amacı, İngiltere Kralına Hamlet’i öldürtmektir. Bu isteğini mektupla İngiltere Kralına iletir. Hamlet bu tuzağı öğrenir ve onlara bir tuzak kurarak, Danimarka’ya geri döner. Bu arada Ophelia, delirir ve nehirde boğularak ölür.



Ophelia’nın kardeşi Laertes, öğrenim gördüğü Paris’ten babasının cenazesi için gelir. Kral’da Leartes’le anlaşır. Leartes’i sakinleştirir ve kimsenin anlamaması için Hamlet ve Laertes arasında bir düello düzenlenmesini ister. Bu düello’da Laertes, Hamlet’i öldürmek için ucunda zehir olan bir kılıç kullanacaktır. Ancak Kral, işini sağlama almak için, bir kupa da zehirli içki hazırlar ve bunu düello sonrasında Hamlet’e içirecektir.



Düello başlar ve düello sırasında Kraliçe yanlışlıkla zehirli içkiyi içer ve ölür. Düelloda Leartes Hamlet’i zehirli kılıçla yaralar. Hamlet ölecektir ama zehirli kılıcı kaparak, önce Leartes’i sonra da Kral Claudius’u öldürür. Hamlet’in son anlarında yanına arkadaşı ve sırdaşı Horatio gelir. Horatio da yaşamak istememektedir ama Hamlet onu ikna eder. Çünkü tüm doğruları bilen tek kişi odur ve bunu herkese anlatmalıdır.



Konu ile alakalı etiketler: hamlet özet, hamlet kitabı, hamlet kitap, hamlet kitap özeti, hamlet türkçe kitap, ingilizce hamletin özeti, hamletin özeti, hamlet ingilizce özet, hamlet konusu, hamletin kousu nedir, hamlet in özeti, welyım şekspır hamlet hikayesinin özeti, hamlet kitabının kısa özeti ing, hamlet özeti, hamlet türkçe özeti, hamlet ozet, hamlet turkce ozet, hamlet filminin özeti, hamlec kitabı, hamlet kitabi, hamlet kitabının özeti, hamlet kitap geniş özeti, hamlet kitabının resmi, hamlet kkitabının kkahramanları, hamlet türkçe özet,