Android 8.0’ın yeni özellikleri | Samsung Lg Sony Htc

23 Haziran 2017 Cuma

Android 8.0’ın getirdikleri
Uzun süredir adından söz ettiren Android’in yeni sürümü nihayet resmi olarak da duyuruldu.

Google tarafından yeni Nexus cihazları için sunulan Android 8.0’ın getirdiği yenilikleri sizin için özetleyeceğiz. Ancak yeni sürümün kullanıma sunulması Eylül-Ekim aylarını bulacak.

NAN Wi-Fi teknolojisi desteği NAN (Neighbourhood Aware Networking) Wi-Fi teknolojisi,
WiFi Aware standardına dayanıyor. Uyumlu çipler içeren Wi-Fi cihazları, bu standart ile bir ağa bağlı olmadan belirli bir mesafe içerisinde birbirleri ile iletişim kurabiliyor ve çok hızlı veri alışverişi yapabiliyorlar. Düşük enerji modu ile de küçük boyutlu dosya alışverişi de yapabiliyor, enerji tasarrufu sağlıyor.
Arka plan sınırlamaları
Yeni sürüm, arka planda çalışan uygulamaların aktif fonksiyonlarını sınırlamayı amaçlayan Arka Plan Sınırlamalarına sahip. Bunu da iki kategoride yapıyor. İlki, arka plan
da çalışan uygulamaların sisteme erişimini kısıtlıyor. İkincisi ise cihazın GPS, Wi-Fi gibi yararlandığı hizmetleri kısıtlıyor. Böylece daha sıkı bir batarya yönetimi gösteriyor.
Bildirimler
Yeni sürümde bildirimler gruplanabilir haldeler. Belirli kategori veya uygulamalardan gelen bildirimleri gruplayabiliyorsunuz. Bildirim çubuğundaki gruplar, ok işaretine tıklandığında aşağı doğru genişliyor. Ayrıca iOS ve farklı Android arayüzlerinde gördüğümüz ikonların üzerinde yer alan sayısal bildirimler artık Android arayüzünde de yer alacaklar.
aptX Bluetooth standardı desteği
Bluetooth üzerinden kaliteli ve az gecikmeyle ses aktarımı olan aptX Bluetooth standardı, Qualcomm tarafından geliştirildi. Android O ile artık Google da aptX standardına destek veriyor. Uyumlu Bluetooth çipleri taşıyan Android O cihazları yüksek kalitede ses aktarımı yapabilecekler.

Resim içinde resim (PIP) PIP (resim içinde resim) özelliği çok tanıdık bir özellik.
Video oynarken uygulamadan çıktığınızda ekranda küçük bir pencere sabit kalıyor ve böylece video deneyiminiz sekteye uğramıyor. Bunu başka markalarda görüyorduk.
Google da Android TV sürümüne bunu eklemişti. Şimdi akıllı telefon ve tabletlere de ekliyor.
Zil sesleri
Önceki Android sürümlerinde istediğiniz bir müziği zil sesi yapmak zordu. Android O ile birlikte zil sesi ekleme penceresinde özel ses ekleme seçeneği de yer alıyor ve böylece kullanıcılar kolay bir şekilde istediği müziği zil sesi yapabiliyorlar.
Hızlı ayar menüsü
Bildirim menüsünü aşağı indirerek eriştiğiniz hızlı ayar kısayollarının üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine ulaşabiliyordunuz. Artık ikona değil onu tanımlayan metnin üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine geçebiliyorsunuz.
Saat girişi
Android’de saat girişi ya manuel ya da otomatik olarak yapılırdı. Manuelde kullanıcı istediği saati tekerlek menüyü çevirerek seçiyordu. Android O ile kullanıcı artık saati doğrudan yazabilecek.
Harici kaynaklara sınırlama
Android için tek yetkili uygulama yükleme merkezi Google Play’dir. Bunun dışında farklı sitelerden indirme yaparak kurmak için Ayarlar menüsünden buna izin vermeniz gerekiyor. Android O’da iş biraz daha sıkı tutulmuş.
Özel bir izin vermeniz gerekiyor. Böylece bir beyaz liste oluşturuluyor. Android O da bu listeyi dikkate alarak yanıt veriyor.

Ekstra menü tuşları
Android O ile gelen en önemli yeniliklerden biri de menü tuşlarına ekstra tuş ekleyebilmek. Ayarlar menüsünde Arayüz Ayarlama sekmesine girdikten sonra ekstra menü tuşları karşınıza çıkıyor.
Ekstra tuşlar ana tuş menünüsünün sağında ve solunda yer alıyorlar.