Sorular ve Cevaplar
Yabancı bir öğrenci bu programa nasıl katılabilir?
“Öğrenci” tanımına kimler dahildir?
Yaz dönemi Work and Travel programı ne kadar sürer?
Öğrenci ve Ziyaretçi Değişim Bilgi Sistemi (SEVIS) nedir?
SEVIS I–901 ücreti nedir?
Programın onaylanması ne demektir?
Program sırasında ikametgahımı değiştirebilir miyim?
Bir ziyaretçi değişim programına katıldığım sırada çalıştığım yeri değiştirebilir miyim?
Yaz dönemi Work and Travel programına katılırken birden fazla işte çalışabilir miyim?
Ziyaretçi değişim programım hakkında sorularım, kaygılarım veya bilgiye ihtiyacım olursa kiminle iletişime geçmeliyim?
Katılımcılar DS–2019 nolu formda yazan başlangıç tarihinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne girerse, programın bitiş tarihinden sonra da çalışmaya devam edebilirler mi?
30 günlük Hibe Süresi ne anlama gelir?
Okulunu bitirmiş ama resmi olarak mezun olmamış bir öğrenci bu programa katılabilir mi?
Meslek liselerinde okuyan öğrenciler bu programa katılabilir mi?
Bir öğrenci Yaz Dönemi Work/Travel programına ne zaman katılabilir?
Sponsorlar program katılımcılarını nasıl eliyor ve nasıl seçiyorlar?
Yaz Dönemi Work and Travel programı katılımcılarının sağlık sigortası olması gerekli midir?
Sponsorların katılımcılarına oryantasyon materyalleri ve oryantasyon seansları sunması gerekir mi?
Program katılımcıları Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere yola çıkmadan önce hangi bilgileri edinmelidir? (Ülkeye girişi öncesi bilgiler)
Oryantasyon seanslarında hangi bilgiler verilmelidir? (Oryantasyon)
ABD’ye varmadan önce Yaz Dönemi Work/Travel programının bütün katılımcılarının yapacağı işlerin önceden ayarlanmış olması gerekiyor mu?
Bir Yaz Dönemi Work and Travel programı katılımcısının yapacağı iş konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?
Katılımcılar nasıl ücretlendirilecek?
Katılımcılar takip ediliyor mu?
Sponsorlar programlarını yürütmek için üçüncü şahısları kullanabilir mi?
--------------------------------------------------------------------------------
Yabancı bir öğrenci bu programa nasıl katılabilir?
ABD Devlet Bakanlığı (DoS) Ziyaretçi Değişim Programı’nı değişiklikleriyle birlikte 1961 Karşılıklı Eğitimsel ve Kültürel Değişim Yasası’nın gereklerine göre uygular. Devlet Bakanlığı, değişim programlarını çeşitli yollardan uygulayabilecek ABD kuruluşlarını belirler. Bu kuruluşlar sponsor olarak adlandırılır. Yaz Dönemi Work/Travel kategorisi için belirlenmiş sponsorların listesi web sitemizde bulunmaktadır. Bu sponsorların çoğunun, size yardımcı olabilmek için dünyanın farklı noktalarında konumlanmış ortakları veya acenteleri vardır. “Exchange programs” veya “J visa” başlıkları ile İnternet taraması yaparak ülkenizdeki olanaklar hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.
İçişleri Bakanlığı Tarafından Belirlenen Ziyaretçi Değişim Programı Sponsorlarının Kataloguna Ulaşmak İçin Aşağıdaki Linke Tıklayınız:
http://exchanges.state.gov/education/jexchanges/catalog.htm
“Öğrenci” tanımına kimler dahildir?
Yaz Dönemi Work/Travel programı için “öğrenci”: itibarlı bir eğitim kurumunda tam zamanlı olarak bir kura eğitim programına kayıtlı ve aktif olarak devam etmekte olan orta öğrenimini tamamlamış, iyi niyetli, yabancı öğrenciler veya kendi yerel eğitim sistemlerinin belirlediği öğrenci tanımlarına uyan öğrenciler olarak tanımlanmıştır.
Yaz dönemi Work and Travel programı ne kadar sürer?
DS–2019 formuna girilen program tarihleri program süresini belirler ancak hiçbir programın süresi dört ayı geçemez. Katılımcılar DS–2019 formunda belirtilen tarih aralığı dışında çalışamaz. Program süresinin uzatılması mümkün değildir.
Öğrenci ve Ziyaretçi Değişim Bilgi Sistemi (SEVIS) nedir?
SEVIS; Göçmen olmayan öğrenciler (F ve M vize), değişim öğrencileri (J vize) ve onların bakmakla yükümlü olduğu kimseler (F-2, M-2, ve J-2) hakkındaki doğru ve güncel bilgilere erişerek izleme ve takip sağlayan Internet temelli bir sistemdir. SEVIS okullar ve sponsorların, İnternet aracılığıyla İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve İçişleri Bakanlığı’na, bir öğrencinin veya değişim ziyaretçisinin ABD’de bulunduğu süre boyunca elektronik bilgi göndermesi ve olay bildirimleri yapmasına olanak tanır. SEVIS öğrenciler ve değişim ziyaretçilerinin giriş/çıkış bilgileri, ABD’deki mevcut adresinin değişimi, program süresi uzatmaları, iş bilgileri ve çalışma programındaki değişiklikler gibi birçok veriye ulaşacaktır. SEVIS, İç Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra nihai kullanıcı okulları ve sponsorlara da sistem uyarıları, olay bildirimleri ve raporlar sağlayacaktır.
DHS’in; ABD’de kaldıkları süre zarfında göçmen olmayan yabancı öğrenciler (F ve M vizeleri) ve ziyaretçi değişim - J vizesi ile ilişkili olan DHS sertifikalı okullar ve DoS tarafından belirlenmiş değişim ziyaretçisi programı sponsorlarından süreklilik temelinde güncel bilgi toplamasını gerektiren 104–208 nolu (değiştirilmiş) Kamu Yasası’nın Yasadışı Göç Reformu ve Göçmen Sorumlulukları Kanunu’nun (IIRIRA) 641. bölümü uyarınca SEVIS gereklidir. J vizesine başvurmak için gereken DS-2019 formu sadece SEVIS’e erişim yetkisi olan ve DoS tarafından belirlenen bir sponsor tarafından yayınlanabilir.
SEVIS I–901 ücreti nedir?
SEVIS I–901 Ücreti, bütün F-1, M-1 ve J-1 vizesi katılımcıları tarafından DHS’ye ödenmesi gereken bir ücrettir. SEVIS’in bakımı ve koruması için harcanır. Yaz Dönemi Work/Travel programı için belirlenen SEVIS I-901 Ücreti 35.00 $’dır. Vize görüşmenizden önce bu ücreti ödemeniz gerekmektedir. SEVIS’e ilişkin federal yasa, [8 USC §1372 (e)(5)], bir öğrenci veya değişim ziyaretçisinin vize veya giriş izni almadan önce bu ödemeyi yaptığına dair belgeyi ibraz etmesini gerektirir. SEVIS I–901 ücreti alındı makbuzu, SEVIS’teki ve SEVIS I–901 Ücret ödeme sistemindeki elektronik kayıtlarla birlikte ödeme kanıtı sayılır. SEVIS ücretini ödediğinizi teyit etmesi gereken konsolosluk yetkilileri bu işlemi elektronik olarak yapabilir. Ancak yine de makbuzunuzun bir kopyasını saklamanız tavsiye edilir. Makbuzun kopyasına sahip olmak ücreti ödediğinizi kanıtlamanızı kolaylaştıracaktır. Vize istenmeyen bir ülkeden geliyor ve viza görüşmesine gidiyorsanız, veya gümrükte (POE) F-1, F-3, M-1, M-3 veya J-1 statüleri için başvuruyorsanız makbuz size kolaylık sağlayacaktır. Makbuz aynı zamanda, ödeme ve ücret bilgilerinizin doğru bir şekilde işlendiğine ve gönderildiğine dair teminatınızdır.
Lütfen bu ücret ve ödeme işlemi hakkında sponsorunuzdan bilgi alınız. Bazı durumlarda sponsorlar ücreti önceden öder; bazı durumlardaysa sponsor, katılımcının ücreti ödemesini talep eder.
Programın onaylanması ne demektir?
Yabancı biri bir değişim programına katılmak üzere ABD’ye girdiğinde J vizesini almak için kullanılan DS-2019 formunu yayınlayan sponsoru varışı konusunda bilgilendirmelidir. Böylece sponsor yetkilileri ziyaretçinin varışını SEVIS’e bildirerek sponsorun değişim ziyaretçisi programına katılımını aktif hale getirecektir. Bu işlem tamamlandığında katılımcının SEVIS kaydı ilk konumdan (gelişi bekleniyor) aktif konuma (geldi ve sponsora bildirdi) geçecektir. ABD’ye vardığınızı sponsorunuza bildirmemeniz geçerli program vizesi konumunuzu tehlikeye atacaktır.
Program sırasında ikametgâhımı değiştirebilir miyim?
Katılımcı olmadan önce bu durumu sponsorunuzla görüşerek netleştirin. Değişim programı sırasında ikametgâhınızı değiştirme imkânınız sponsorunuz veya olası işvereninizle yaptığınız kontrat veya anlaşmalara bağlıdır. Önceden ayarlanmış bazı çalışma koşulları, iş anlaşmasının bir parçası olarak konaklamayı da içerebilir. Böyle bir durumda başka bir konaklama şekli seçme şansınız olmayacaktır. Konaklama değişim ziyaretçisi programınızın bir parçası değilse ikametgâhınızı değiştirebilirsiniz. Ancak sponsorunuzu ABD’deki adresiniz konusunda bilgilendirmelisiniz. ABD adresiniz Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadığınız yerin adresidir. ABD yasaları, yeni adresinizi, adres değişiminden sonra en geç on gün içinde sponsorunuza bildirmenizi gerektirir.
Bir ziyaretçi değişim programına katıldığın sırada çalıştığım yeri değiştirebilir miyim?
Katılımcı olmadan önce bu durumu sponsorunuzla görüşerek netleştirin. Değişim programı sırasında çalıştığınız yeri değiştirme imkânınız sponsorunuz veya olası işvereninizle yaptığınız kontrat veya anlaşmalara bağlıdır. Önceden ayarlanmış bazı çalışma koşulları, iş değiştirmeye izin vermeyecektir. Sponsorunuzun izni olmadan işinizi değiştirirseniz değişim ziyaretçisi programınız sonlandırılacaktır. Programı sonlandırılan bir katılımcı ABD’yi derhal terk etmelidir. Katılımcının bu koşullara uymaması, gelecekte ABD’de seyahat etme, çalışma veya öğrenim görme olanaklarını etkileyecek yasal zorluklar yaratacaktır.
Yaz dönemi Work and Travel programına katılırken birden fazla işte çalışabilir miyim?
Birden fazla işte çalışmayı engelleyecek hiçbir yasal zorunluluk yoktur. Ancak ikinci bir işe başlamadan önce sponsorunuza danışın.
Ziyaretçi değişim programım hakkında sorularım, kaygılarım veya bilgi ihtiyacım olursa kiminle iletişime geçmeliyim?
Ziyaretçi değişim programı hakkında sorularınız, kaygılarınız veya bilgi ihtiyacınız olursa sponsorunuzla iletişime geçin. ABD’de geçireceğiniz dönemden sponsorunuz sorumludur ve size gereken desteği sunacaktır.
Katılımcılar DS-2019 nolu formda yazan başlangıç tarihinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne girerse, programın bitiş tarihinden sonra da çalışmaya devam edebilirler mi?
Katılımcılar DS-2019 nolu formda yazan başlangıç tarihinden sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne girerse sponsor, katılımcının SEVIS’teki kayıtları aktive edilmeden önce programın başlangıç ve bitiş tarihlerini değiştirebilir.
NOT: Bu dönemin öğrencinin yaz tatili süresini aşmaması ve öğrencinin kayıtlı olduğu lise veya üniversitedeki bir sonraki dönemin ilk gününü geçmemesi gerektiğini unutmayın.
30 günlük Hibe Süresi ne anlama gelir?
İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) J-1 programının bütün katılımcılarına, programlarının tamamlanmasının ardından 30 günlük bir turist statüsü sağlar. Bu dönem DS-2019 formunda yazılı olan program tarihlerine dahil DEĞİLDİR. Hibe süresinde katılımcıların ülke içinde seyahat etmesine ve ABD’den ayrılmak için gerekli hazırlıkları yapmasına olanak tanınır. Bu dönem başka amaçlarla kullanılamaz. Hibe süresi dahilinde ABD sınırları dışına çıkan katılımcılar bu süreçte geçerli J-1 statüsünde olmayacakları için, DHS bu katılımcıların ABD’ye tekrar girmesine izin vermeyebilir. Bu sürede çalışmak yasaktır.
Okulunu bitirmiş ama resmi olarak mezun olmamış bir öğrenci bu programa katılabilir mi?
Okulunu bitirmiş ama resmi olarak mezun olmamış bir öğrenci, başka bir öğretim kurumuna kayıt yaptırdığını veya kendi eğitim kurumundaki iyi niyetli öğrenci konumunun devam ettiği gösteren belgeyi ibraz etmedikçe programa katılamaz.
Meslek liselerinde okuyan öğrenciler bu programa katılabilir mi?
Meslek liselerinde okuyan öğrenciler, öğrenimlerinin itibarlı bir yüksek öğrenim kurumunda sürdürecekleri öğrenim ile devam edeceğini kanıtlayamazlarsa Yaz Dönemi Work/Travel programına katılamazlar.
Bir öğrenci Yaz Dönemi Work/Travel programına ne zaman katılabilir?
Kendi ülkelerinde tam zamanlı lise veya üniversite öğrencileri olan yabancı ülke vatandaşları Yaz Dönemi Work/Travel programına sadece yaz tatilleri süresince katılabilirler. Öğrencilerin, kendi ülkelerindeki akademik takvimde belirtilen yaz tatili dönemi dışında programa katılmaları mümkün değildir. [22 CFR §62.32(a)]
Sponsorlar program katılımcılarını nasıl eliyor ve nasıl seçiyorlar?
Sponsorlar adaylar ile bire bir görüşmeler yapmak ve programın katılımcının arka planı, ihtiyaçları ve deneyimlerine uygun olduğundan emin olmak zorundadır. Sponsorlar ayrıca katılımcıların aşağıdaki tanımlanan seçilebilirlik kriterlerini karşıladığından da emin olmalıdır.
Öğrenci Statüsü
Seçilebilir durumdaki program katılımcıları itibarlı bir eğitim kurumunda aktif olarak eğitim gören veya tam zamanlı bir kura devam eden, orta öğretimini tamamlamış iyi niyetli okul öğrencileridir. Öğrenimlerini tamamlamış öğrenciler artık iyi niyetli öğrenci statüsünde olmayacaklardır. [22 CFR §62.32(b)(2)] ve 25 Haziran 1996 tarihinde imzalanan Program Kuralları.
İngilizce Yeterlilik
Muhtemel değişim ziyaretçileri programa katılabilmek için yeterli derecede İngilizce biliyor olmalıdır.
Tekrar Katılım
Öğrencilerin Work/Travel programına bir defadan fazla katılmasını engelleyen hiçbir yasal zorunluluk yoktur.
Yaz Dönemi Work and Travel programı katılımcılarının sağlık sigortası olması gerekli midir?
Evet. Aslında program kategorileri ne olursa olsun bütün değişim ziyaretçilerinin sağlık sigortası olması zorunludur. Sponsorlar, değişim ziyaretçilerinin değişim ziyaretçisi programına katıldığı süre boyunca karşılaşacağı olası hastalıklar ve kazaları kapsayacak bir sigortası olmasını isteyecektir. (DS-2019 formunda belirtilen süre.) Minimum sigorta kapsamına aşağıdaki maddeler dâhil olmalıdır:
1. Kaza veya hastalık başına en az 50,000 $’ı kapsayan sağlık yardımı
2. ABD sınırları içindeki vefat durumlarında 7,500 $’lık bir ülkesine gönderme masrafının karşılanması
3. Değişim ziyaretçisinin kendi ülkesine tahliyesi durumunda oluşacak 10,000 $’lık masrafın karşılanması
4. Kaza veya hastalık başına 500 $’ı aşmayacak tenzili muafiyet.
Yukarıdaki şartları karşılayacak sigorta poliçesi, planı veya anlaşması Ziyaretçi Değişim Programı yönetmeliklerinde belirtilen diğer standartlara da uygun olmalıdır.
Ziyaretçi değişim programına katılırken yönetmeliklerde belirtilen sigorta kapsamını sağlayamayan veya sigorta kapsamı konusunda sponsoru yanlış bilgilendiren değişim ziyaretçileri kuralları ihlal etmiş sayılacaktır ve programı sonlandırılabilecektir. Bir değişim ziyaretçisi veya eşliğindeki ve/veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sigorta kapsamı konusundaki kurallara uygun hareket etmezse sponsorlar değişim ziyaretçilerinin katılımını sonlandıracaktır.
Sponsorların katılımcılarına oryantasyon materyalleri ve oryantasyon seansları sunması gerekir mi?
Sponsorlar bütün Yaz Dönemi Work/Travel programı katılımcılarına yola çıkmadan önce bilgi ve oryantasyon seansları sağlamak zorundadır. 13 Nisan 1993’te yayınlanan Ziyaretçi Değişim Programı yönetmeliği, çalışacağı iş önceden ayarlanmış olarak ABD’ye gelen katılımcılar ile ön yerleştirme olmadan gelen katılımcıları birbirinden ayırır. Bu iki katılımcı grubunun ABD’ye gelmeden önce tamamlaması gereken materyaller ve oryantasyon koşulları aşağıda açıklanmıştır.
Program katılımcıları Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere yola çıkmadan önce hangi bilgileri edinmelidir? (Ülkeye giriş öncesi bilgiler)
Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek üzere yola çıkmadan önce çalışacakları işi belirlemiş olan (önceden yerleştirilmiş) katılımcılara aşağıdaki bilgiler sunulmalıdır:
1. İşverenin adı ve adresi
2. Amerika Birleşik Devletleri’ne anlaşmalı çalışan olarak kabul edilme ile ilgili her türlü akdi yükümlülük (çalışma süresi, haftalık çalışma saatleri, mesai zorunluluğu/ücreti, saat ücreti, çalışma saatleri, işverenin konaklama sunup sunmadığı ve bunun ne kadara mal olacağı gibi konular bu başlıkta verilecek bilgiler arasında olmalıdır.)
İş koşulları önceden ayarlanmamış katılımcılara aşağıdaki bilgiler sağlanmalıdır. 1. ve 2. maddelerde belirtilenler katılımcılar ABD için yola çıkmadan önce verilmelidir. 3. maddede belirtilen bilgi katılımcılar ABD’ye vardıktan sonra da (örneğin oryantasyon seansında) verilebilir.
1. Amerika Birleşik Devletleri’nde nasıl iş aranır
2. Amerika Birleşik Devletleri’nde nasıl güvenli konaklama imkânları bulunur
3. Sponsor kuruluşun ABD girişini sağladığı iş imkânı önceden ayarlanmamış katılımcı sayısı kadar veya daha fazla iş imkânı içeren bir iş listesi
Aşağıdaki bilgiler BÜTÜN katılımcılara ABD’ye gitmek üzere ülkelerinden ayrılmadan önce sağlanmalıdır:
1. Ziyaretçi Değişim Programı’nın amacı
2. Anavatan’da fiziksel ikamet koşulları
3. Amerika Birleşik Devletleri’nde seyahat ve ABD’ye giriş
4. Konaklama
5. Sponsora ödenmesi gereken ücretler
6. Değişim ziyaretçisinin Amerika Birleşik Devletleri’nde karşılamak zorunda kalabileceği diğer masraflar (örn. Günlük harcamalar)
7. Sağlık hizmetleri ve sigortası
8. Değişim ziyaretçilerinin ABD’de kalacakları sürede onlara yardımcı olacak diğer bilgiler.
Oryantasyon seanslarında hangi bilgiler verilmelidir? (Oryantasyon Ziyaretçi Değişim Programı yönetmelikleri sponsorların bütün değişim ziyaretçilerine uygun oryantasyon hizmetini sunmasını zorunlu kılar. Oryantasyon dâhilinde bilgi sunulacak konulardan bazıları aşağıdaki gibidir:
1. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşam ve gelenekler
2. Mümkün olduğunca, yerel kamu hizmetleri (örn. Toplu taşıma, sağlık merkezleri, okullar, eğlence merkezleri ve bankalar)
3. Mevcut sağlık hizmetleri, acil durum desteği ve sigorta kapsamı
4. Değişim ziyaretçisinin katıldığı programın tanımı
5. Değişim ziyaretçisinin uyması gereken kurallar
6. Sponsorun adresi ve Sorumlu Görevli’nin adı ve telefon numarası
7. Değişim Koordinasyonu ve Tayin Ofisi’nin adresi ve telefon numarası
8. Değişim ziyaretçisine uygun düzenlemeleri açıklayan Ziyaretçi Değişim Programı broşürünün kopyası.
ABD’ye varmadan önce Yaz Dönemi Work and Travel programının bütün katılımcılarının yapacağı işlerin önceden ayarlanmış olması gerekiyor mu?
Hayır. Çalışacakları iş ayarlanmadan ABD’ye gelen öğrencilerin, iş aradıkları sürede kendilerine bakacak kadar maddi kaynağı olmalıdır. Katılımcılar iş aramaya başladıktan sonra bir hafta içinde uygun bir iş bulamazsa, sponsorlar uygun bir iş sağlamak için gerekeni yapmak zorundadır. Dolayısıyla ABD’ye vardıktan sonra bir hafta içinde iş bulamayan katılımcılar sponsorları ile iletişime geçmelidir.
Bir Yaz Dönemi Work and Travel programı katılımcısının yapacağı iş konusunda herhangi bir kısıtlama var mı?
Evet. Katılımcılar ABD evlerinde ev işlerinde (çocuk bakımı, şoförlük, bahçıvanlık vs.), kapıdan satış için gerekli olan stoku yapmak amacıyla kendi paralarıyla yatırım yapmalarını gerektiren işlerde, ve hasta bakıcılığı içeren hiçbir işte çalışamaz.
Katılımcılar nasıl ücretlendirilecek?
Yaz Dönemi Work/Travel katılımcıları aynı veya benzer konumlarda çalışan ABD vatandaşları ile aynı ücret ve imkânlara sahip olacaktır. Sponsorlar Federal Asgari Ücret kuralları hakkındaki gerekli bilgiyi, programa kabul edilmenizden önce size sunmalıdır.
Katılımcılar takip ediliyor mu?
Evet. Sponsorlar, katılımcıların meşgul oldukları etkinliklerin değişim ziyaretçilerinin DS-2019 formunda listelenen kategori ve aktivitelere uygun olduğunu garanti etmek zorundadır. Sponsorlar ayrıca katılımcılarının ilerleme ve rahatını kontrol etmeli ve ABD’deki güncel adresleri ve telefon numaralarını takip etmelidir.
Sponsorlar katılımcılara, sponsor kuruluş/görevli ile 24 saat boyunca hemen iletişime geçebileceği telefon numaraları sağlamalıdır. Sponsorlar acil durumlarda program katılımcılarına gereken desteği sunmakla yükümlüdür.
Sponsorlar programlarını yürütmek için üçüncü şahısları kullanabilir mi?
Sponsorlar katılımcılara oryantasyon, ABD’de konaklama, yerleştirme ve/veya diğer destek hizmetlerini sağlamak için üçüncü şahıslara başvurabilir. Ancak sponsorlar üçüncü şahıs(lar) tarafından sağlanan bu hizmetleri yakından takip edecek ve üçüncü şahısların program kurallarına tamamen uyması konusunda İçişleri Bakanlığı’na karşı sorumlu olacaktır. Yani sponsorlar, üçüncü şahısların Ziyaretçi Değişim Programı yönetmeliklerini anlaması ve istisnasız uygulaması için gereken her şeyi yapmakla yükümlüdür. Üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilecek kural ihlallerinin doğuracağı cezalar sponsorlara da uygulanabilir.