Su, bütün canlıların yapılarının en bölümünü oluşturan önemli bir maddedir.İnsan vücudunun %70 kadarı sudan oluşmaktadır. Su, yetişkin insan vücudunda
çeşitli dokulara değişik oranlarda dağılmıştır. Örneğin, iskeletin %10’u tükürük ve ter salgılarının %99.5 ‘i sudur.Su, vücut ısısının denetimi için gereklidir. 36.5 -37 derecede olan sabit vücut ısısı, su sayesinde mümkün olabilir. Böbreklerin sağlıklı yaşaması, çalışması daima su ile yakından ilgilidir.
İnsan birkaç hafta yemek yemeden durabilirse de su içmeden ancak 1-3 gün dayanabilir. Su kaybı ile ilgili hastalıklarda çok dikkat edilmelidir çünkü bu hastalıklar ölümle sonuçlanabilir.
İyi Bir Su Nasıl Olmalıdır?a.Kokusuz
b.Renksiz
c.Berrak
d. Tadı iyi olmalıdır
e.Zehirli madde içermemelidir.
f. Hastalık mikrobu içermemelidir.
Su Hangi Kimyasal İşlemlerden Geçerek Evimize Gelir?
a.Suyun içinde zehirli madde olup olmadığına bakılır.
b. Suyun kirliliği saptanmaya çalışılır.
c. Suda flüorür miktarı saptanır.
ç. Suyun sertliği ölçülür.
d. Suyun asit ve baz dengesine bakılır.
e.Demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, sülfat, klörür vb. bakılır
g. Nitrit ve amonyak bulunmamalıdır.
Suyun Beslenmedeki Önemi ve Günlük Su ihtiyacı
İnsan için su, hayatı devam ettirme, ‘’fizyolojik’’ gereksinimi yanı sıra, sağlıklı normal yaşam, toplumsal ve ekonomik gereksinim konusu olarak da ortaya çıkar.
Belli sayıdaki insanların fizyolojik gereksinimi için gerekli olan su miktarı gözden geçirilecek olursa genellikle, kişi başına 24 saate en az 1.5 litre sudan söz edilir.
Yetişkin bir kişinin günde alması gereken fizyolojik su ve sulu gıdalara olan gereksinimi 2-2.5 litredir. Bunun 0,6 litresi katı besinlerle alınır.