Üniversite sınavlarında en çok tercih edilen ve istenen bölümler

14 Temmuz 2011 Perşembe

Yeni sınav sistemiyle adı YGS ve LYS olan üniversite sınavları öncesi yüz binlerce aday bu büyük maratona hazırlanırken, bir yandan da gelecekteki mesleklerinin hayalini kuruyor. Ve
bu hayalin gerçekleşmesi için de var güçleriyle çalışıyorlar. Günümüzde hala tıp, en çok istenen ve tercih edilen bölüm.
Yeni sistem bu haliyle meslek alanı bakımından daha geniş ve toplum tarafından daha ” geçerli “ olarak nitelenen fen bilimlerine olan ilgiyi de artıracak gibi duruyor. Geçtiğimiz dönemde özellikle tıp fakültelerinin kontenjanlarının artması ve mezunların direkt atamalarının yapılması doktor olmayı cazip hale getirdi. Yani gençler artık kriz döneminde işsiz kalmak yerine altı yıl gibi meşakkatli bir eğitim sürecinden geçerek işini garanti altına almayı seçiyor. En çok tercih edilen bölümlerde tıbbın ardından elektrik – elektronik ve bilişim temelli mühendislikler geliyor. Endüstri, biyomedikal ve genetik mühendisliği, diş hekimliği, eczacılık, fizik tedavi ve rehabilitasyon da fen bilimleri alanından yıldızı parlayan bölümlerden birkaçı.
Türkçe- Matematik puan türünde de hukuk, psikoloji, turizm ve uluslararası ilişkiler; Türkçe – Sosyal alanında ise iletişim, edebiyat ve Türkçe öğretmenliğinin popülerliği artmış durumda. Kriz öncesinde revaçta olan iktisat ve işletme bölümlerine ise eskisi kadar talep yok. Zira iş bulma kaygısı ve dört yıllık mühendislik eğitimi alan gençlerin bu bölümlerde yüksek lisans yapması ekonomi alanında kariyer düşünenlerin planlarını alt üst ediyor. Uzmanlar da yeni dönemde fen bilimleri tercihlerinin artacağını düşünüyor. Önceki sınav sisteminde olduğu gibi bu yıl da tıp ve mühendislik fakültelerinin tercihlerde üst sıralarda yer alacağını belirten uzmanlar, bu meslekler için fen ve matematik alanlarından hazırlanan gençlerin daha başarılı olabileceğini söylüyor.

Alakalı sözler: Üniversite sınavlarında en çok istenen bölümler,bölümler, çok tercih edilen bölümler, lys girilebilecek bölümler, lys tercih, lys tercih bölümleri, Lys-Ygs, meslekler, YGS, ygs tercih