LYS sonuçları açıklandı, sıra tercihlerde... Peki adaylar tercih yaparken nelere dikkat etmeli. İşte uzmanların uyarıları...
Üniversite tercihleri 25 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. Sınav kadar yapacağınız tercihler de çok önemli. Tercihlerinizi yaparkenileride mutlu olabilmeniz için çok dikkatli olmanız gerekiyor.
TÖDER Rehberlik Uzmanları tercih döneminde adayların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, kimlerin tercih yapabileceğini, üniversiteye yerleştirme işlemlerinin nasıl yapılacağına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Verilen bilgiler şöyle:
Milliyet yazarı Abbas Güçlü'nün derlediği bilgilere göre, tercih yapacak adayları zorlu bir yol bekliyor.
Geçen yıla göre bu yıl üniversite tercihlerinde kullanacağımız veriler daha net, daha sağlıklı ve daha isabetli tercih yapabilmek için yeterli sayılabilir. Bir yılın örnekleri var elimizde. Bir programa en son yerleşen adayın puanını ve başarı sırasını biliyoruz artık.
2010 ÖSYS sonuçlarına bakarak sistemin adaylar tarafından daha da iyi anlaşıldığını ve bu nedenle bu yıl da benzeri durumlarla karşılaşabileceğimizi varsayarak alana uygun tercihle alan dışı tercihte uygulanan AOBP katsayılarının 0,15 ve 0,12 olması nedeniyle önceden hayal bile edilemeyen kimi sonuçlar alınabilecek. Örneğin; bir fen alanı öğrencisi TM puanı için gerekli sınavlara girmişse ve yeterli puanları almışsa alan dışı olmasına karşın Hukuk Fakültesi tercihi yapmış ve yerleşmiştir geçen yıl. Bu yıl da alanlar arasındaki geçişlerin önemli olabileceğini söyleyebiliriz.
HANGİ ALANDA KAÇ ÖĞRENCİ VAR?
2010 ÖSYS'de MF-1 puan türündeki sıralamada ilk 50 bin içinde Fen Bilimleri alanı çıkışlı adayların sayısı 49.294 iken Türkçe-Matematik Alanı çıkışlı aday sayısı da sadece 624 kişidir.
TM-1 Puan türünde ilk 60 bin kişi arasında Türkçe-Matematik Alanı çıkışlı aday sayısı 27.769 iken Fen Bilimleri Alanı çıkışlı aday sayısı ise 21.933; TS-1 Puan türünde ilk 50 bin içindeki Sosyal Bilimler Alanı çıkışlı aday sayısı 24.605 iken Türkçe-Matematik Alanı çıkışlı aday sayısı da 24.975'tir.
Puanların hesaplanabilmesi için bir adayın LYS'de katıldığı sınavlarda çözdüğü (MF ve TS için 5,TM için 4 test ) testlerin en az ikisinden 0,5 net çıkarması gerekiyor.Bu nedenle örneğin neredeyse MF puanını hedefleyen ve MF puanıyla tercih yapacak adayların tümü matematik ve geometri testlerinin her birinden 0,5 net çıkarmışsa TM puanları da hesaplanacak ve TM sıralamasında da yer alacaklardır.Ayrıca pek çok MF öğrencisinin sistem bu imkanı verdiği için TM tercihi de yapabilmek; pek çok TM öğrencisi de TS tercihi yapabilmek için ortak test dışındaki diğer testi de çözmüş ve kendi alanıyla ilgili puan dışında yan alandan oluşan puanlarının da hatırı sayılır puanlar olduğunu; hatta bunlardan büyük bir kısmının da ilk 50 binlerde yer alabilmiş olduğunu söyleyebiliriz.Bu bilgilerin de tercih listelerinin düzenlenmesinde dikkate alınması yararlı olacaktır.
KİMLER TERCİH YAPABİLİR?
Öncelikle 2011 ÖSYS'de tercih yapabilmek için 2011 ÖSYS'ye başvurmuş olmak gerekir. Hangi özellikteki aday ne yapacak, sorusuna şöyle cevap verebiliriz:
2011 ÖSYS için başvuru yapmış fakat YGS'ye girmemiş aday:
- Genel lise öğrencisi ise tercih yapma hakkı yok.
- Başvuru yapmış fakat YGS'ye girmemiş aday Meslek Lisesi öğrencisi ise kendi alanının devamı niteliğindeki Tablo 3-A'da belirtilen Önlisans programlarına SINAVSIZ GEÇİŞ için başvurabilir.
YGS'ye girmiş ve herhangi bir YGS puanı 140 puanı geçememiş aday :
- Meslek Lisesi öğrencisi ise sadece kendi alanının devamı niteliğindeki Önlisans programlarına SINAVSIZ GEÇİŞ için başvurabilir.
- Genel Lise öğrencisi ise tercih hakkı yok.
YGS'ye girmiş ve herhangi bir YGS puanı 140-180 arasında olan tüm adaylar:
- Tablo 3-A'da belirtilen Sınavsız Geçişten sonra boş kalan Önlisans programlarını, Tablo 3B'de YGS puanıyla öğrenci alan Önlisans programlarını ve Tablo 4'ten sadece Açıköğretim Programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) tercih edebilirler.
YGS'ye girmiş ve herhangi bir YGS puanı 180'den büyük olan adaylar:
- Sınavsız geçişten sonra boş kalan Önlisans programlarını programın istediği puan ve koşullara uyarak tercih edebilirler.
- Açıköğretim programlarını tercih edebilirler.
- LYS'lere girmiş ve ilgili LYS puanı da 180'den büyük olan adaylar LYS puanıyla öğrenci alan programları tercih edebilirler.
- Bu adaylar Meslek Lisesi öğrencisi iseler YGS puanıyla öğrenci alan Sanat ve Tasarım Fakültelerini,Turizm Fakültelerini,Lisans eğitimi yapan Yüksekokulları ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarını tercih edebilirler.
ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?
Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme ve yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılıyor.
2011-2012 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak Merkezî Yerleştirme işlemine katılmak isteyen adaylar 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve bu kılavuz ile birlikte verilen Tercih Formundan faydalanarak tercih yapacaklar.
Kılavuzda hangi özellikteki adayın hangi tablolardan tercih yapabileceği konusunda aydınlatıcı şemalar var; adayların bu şemaları iyice incelemeleri gerekir.
Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak tercih yapabilirler.
2011-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini Başvuru Merkezlerinden veya internet ortamından yapacaklardır.
Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2011-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayan adaylardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan meslek lisesi çıkışlı adaylar da tercih bildirimini Başvuru Merkezlerinden veya internet ortamından yapacaklardır.
2011-YGS'de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınavlı veya sınavsız geçişi göz önünde tutmadan istek sırasına göre yapabileceklerdir.
2011-YGS'de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları da yoksa bu adaylar tercih bildiriminde bulunamayacaklardır.
TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
2011-ÖSYS'de tercih yapma hakkı olan ve tercih yapmak isteyen adayların önce 2011-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu edinmeleri gerekir.
İçinde Tercih Formu da bulunan Kılavuz, Başvuru Merkezlerinden ücreti karşılığında edinilebilir. Ortaöğretim Kurumu Müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları ÖSYS'de Başvuru Merkezi olarak görev yapmaktadırlar. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir Başvuru Merkezi bulunmaktadır. Kılavuz, aday ya da bir yakını tarafından herhangi bir Başvuru Merkezinden temin edinilebilir. Ayrıca Kılavuz ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinde de görülebilir ve istenirse buradan indirilebilir.
HANGİ YOLLA TERCİH YAPABİLİRSİNİZ?
2011 ÖSYS'de tercih yapma hakkı olan ve tercih yapmak isteyen bir aday iki yoldan birini seçecektir:
Başvuru merkezinde tercih yapma: Öncelikle bir başvuru merkezine giderek 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu alabilir veya ÖSYM'nin internet sayfasında 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu kendisi indirebilir.
Kılavuzla birlikte verilen Tercih Bildirim Formunu doldurduktan sonra Tercihini Başvuru merkezi aracılığıyla yapabilir.
Bunun için Başvuru Merkezinden 25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında bir gün için randevu alınmalı.
Kılavuzda verilen, kimin nereleri tercih edebilecek bilgileri okunup TABLO 3A, TABLO 3B ve TABLO 4′teki yükseköğretim programlarını ve koşulları dikkatlice incelenip yapılacak tercihler ve sıraları belirlenip ve Tercih Formu'na yazılır.
Randevu alınan gün ve saatte Tercih Formu ve bir kimlikle birlikte ilgili Başvuru Merkezine gidilir.
Başvuru Merkezi görevlisi tercihlerinizi sisteme girip size onaylattıktan sonra ÖSYM'ye gönderecektir.
İşlem bittikten sonra görevliden, Tercih Listesi'ni yazıcıdan alarak size vermesini isteyiniz.
Tercih hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyiniz.
Tercihleriniz ÖSYM'ye ulaşmış ve tercih yapma işleminiz tamamlanmıştır.
İnternet yoluyla şifre kullanarak tercih yapma: Tercihinizi İnternet aracılığıyla TC Kimlik numaranızı ve ÖSYM'nin verdiği şifreyi kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.
Bunun için Kılavuzdaki TABLO 3A, TABLO 3B ve TABLO 4′teki yükseköğretim programlarını ve koşullarını dikkatlice inceleyip yapacağınız tercihleri ve sıralarını belirleyiniz ve Tercih Formu'na yazınız.
ÖSYM tarafından belirtilen tarihler arasında İnternet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak www.osym.gov.tr adresindeki ÖSYM sayfasında "2011-ÖSYS Tercih" başlıklı alanı tıklayınız.
Gelen sayfada belirtilen alanlara TC Kimlik Numaranız ile ÖSYS şifrenizi giriniz.
Tercih Formu'ndaki tercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra gönderiniz ve yazıcıdan Tercih Listesi'ni alınız.
Bu işlemler sonunda ekranda "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını görmeniz gerekir.
Tercihleriniz ÖSYM'ye ulaşmış ve tercih yapma işleminiz tamamlanmıştır
Kaynak : http://www.internethaber.com