Halıdaki Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Halıdaki Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?
Halıdaki Boya Lekesi
Halı üzerindeki boya lekelerinin çıkarılması güç olabilir; fakat eğer boya lekesi kurumamışsa, halı üzerindeki boyanın çıkartılma şansı daha yüksektir. Özellikle birden çok elyaf çeşidi ve özel boya kullanılmış halı ve kilimler için çok dikkat etmek gerekir.

Halıdaki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Hala nemli olan daha küçük boya lekeleri için, lekelenmiş bölgeye hemen ılık su ve sıvı deterjan uygulamak için temiz bir sünger veya kuru bez kullanın.
Deterjanlı suyu lekeye yedirmek için küçük dairesel hareketler uygulayın, bunu yaparken lekenin yayılmasına yol açmamak için lekenin dışından içeriye doğru ilerleyin.
Bu işlemden sonra, bölgeyi temiz ve kuru bir bezle emdirin ve halının üzerinde yürümeden önce kurumasını bekleyin.
Daha Zorlu ve Kurumuş olan Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Katı olan boya fazlasını küt ağızlı bir bıçak veya plastik bir kart yardımıyla dikkatlice kazıyarak olabildiğince azaltın. Ayrılan her boya parçasını çok dikkatli alın ve halıya sürtmemesine gayret gösterin.
Ilık su ve sıvı deterjanlı karışımı, halının üzerindeki boyaya kenardan merkeze doğru hareketlerle tamponlayarak (ovmadan bastırarak) uygulayın. Lekeyi ovarak çıkarmaya kalkmanız boya lekesinin daha da fazla yayılmasına neden olacaktır.
Daha sonra boya lekesini beyaz ve temiz bir kağıt havluya veya beze olabildiğince emdirin. Bu işlemi boya lekesi çıkıncaya ve boyayı mümkün olduğu kadar emdirinceye kadar birkaç defa tekrarlayın.
Mümkün olan en az seviyedeki temiz ve ılık suyla halıyı duruladıktan sonra, halı havlarında nem bırakmamak için kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayın.

Kuruduktan sonra halının tamamını elektrik süpürgesiyle vakumlayarak eski formuna gelmesini sağlayabilirsiniz.