İnternette gezmesi en riskli ve en güvenilir ülkeler hangileri?

22 Ağustos 2011 Pazartesi



İnternette gezmesi en riskli ve en güvenilir ülkeler hangileri? İşte Kaspersky'nin o çarpıcı raporu...

Kaspersky Lab tarafından incelenen 2011 yılı ikinci çeyrek BT tehditlerine göre web’de gezinmek internetin en riskli faaliyetleri arasında yer almaya devam ediyor. Kötü amaçlı yazılım yaymayı hedefleyen web sitelerinin %87’sinin ise 10 ülkede yoğunlaşmış olduğu gözlemleniyor.

2011 yılı ikinci çeyrek BT tehlikeleriyle ilgili “Top 10” listesinde ilk sırada %28.53’lük oranla Amerika Birleşik Devletleri yer alırken; ikinci sırada ise %15.99 ile Rusya geliyor. Hollanda ise kötü amaçlı yazılımları bulunduran sitelerin sayısını azaltma konusunda öncülük yaparak bu oranı geçen çeyreğe kıyasla %4.3 oranında geriletip %7.57’ye düşürdü. Bu düşüşteki en büyük pay Hollanda polisine ait olurken; yapılan çalışmalar arasında Bredolab ve Rustock gibi botnetlerin etkisiz hale getirildiği de görülüyor.

İçinde ABD ve Rusya’nın da bulunduğu kötü amaçlı yazılımlara ev sahipliği yapan sitelerin bulunduğu ülkeleri “Top 10” listesinde açıklayan Kaspersky Lab uzmanları, kullanıcıların internetten virüs kapma riskinin de araştırmasını yaparak ülkeleri yerel virüs bulaşma seviyelerine göre toplam 3 gruba ayırdı:

· Yüksek risk taşıyan ülkeler: Bu grupta yer alan ülkelerde tekil kullanıcıların %41-60’i web saldırılarına maruz kalıyor. Grupta Umman, Rusya, Irak, Azerbeycan, Ermenistan, Sudan, Suudi Arabistan ve Belarus yer alıyor. İkinci çeyrekte bu gruba dahil olan ülkeler arasında Sudan ve Suudi Arabistan ile düşüş gösteren Kazakistan yer alıyor.

· Orta derecede risk taşıyan ülkeler: %21-40’lık dilimde yer alan bu grupta toplam 94 ülke yer alıyor. Ülkelerin yüzdeleri ise sırasıyla; Amerika Birleşik Devletleri  %40.2, Çin %34.8, İngiltere %34.6, Brezilya %29.6, Peru %28.4, İspanya %27.4, İtalya %26.5, Fransa %26.1, İsveç %25.3 ve Hollanda %22.3. Amerika Birleşik Devletleri %40.2’lik pay ile FakeAV algılama sayısının artmasından dolayı “yüksek risk taşıyan ülkeler” grubuna dahil olmaya oldukça yakın.

· İnternette gezmesi güvenli ülkeler: %11.4-21 diliminde yer alan bu grupta; İsviçre %20.9, Polonya %20.2, Singapur %19.6, Almanya %19.1 yer alıyor. 2011 ikinci çeyreğinde, Finlanda %22.1’lik yüzde ile toplam 5 ülke bu gruptan orta derecede risk taşıyan ülkeler grubuna geçti.

2011’in ikinci çeyreğinde dikkat çeken olaylar

2011’in ikinci çeyreği büyük şirketlerin hacklenmesi konusunda da oldukça hareketliydi. Sony, Honda, Fox News, Epsilon ve Citibank hacklenen madur şirketler arasında yer aldı. Bu dalga daha çok, devletlerin veya büyük firmaların hareketlerini protesto etmek için hackleme ve sistemleri çökertme olan “hacktivism” hareketinin parçası olarak ivme kazanmaya devam ediyor. 2011’in ilk çeyreğinde LulzSec adlı yeni bir grup ortaya çıktı. LulzSec, 50 gün içerisinde yüksek sayıda sistemi ele geçirdi ve onbinlerce kişisel bilgiyi yayınladı.

2011’in ikinci çeyreğinde ise Kaspersky Lab’in küresel çapta tespit ettiği sahte antivirüs program sayısı yükselmeye başladı. Sadece üç ay içerisinde sahte yazılımların bilgisayara indirilmesini engelleyen kullanıcı sayısı %300’lük bir artış gösterdi.

Kaspersky Lab uzmanları, mobil platformları hedefleyen tehlikelerin artarak devam ettiğini belirtti: 2011 ikinci çeyreğinde J2ME program üzerinde çalışan tehlikeler iki katına çıkarken, Android’i hedefleyen kötü amaçlı yazılımlar ise üç katına çıktı. Bir kez daha Android’in resmi mağazasında kötü amaçlı yazılımlar ele geçirildi.